Veehouder+mag+Silo%2DShot+blijven+gebruiken
Nieuws
© Pixabay

Veehouder mag Silo-Shot blijven gebruiken

Het additief Silo-Shot blijft toegelaten voor gebruik in mengvoersilo's. Dat is goed nieuws voor veehouders. Silo-Shot voorkomt schimmelvorming op achtergebleven voerresten en vermindert het aankoeken van voerresten in de silo.

Silo-Shot wordt vaak toegepast door de mengvoerleverancier. Die blaast op verzoek van de veehouder een dosering van 750 gram Silo-Shot in de lege silo voordat deze opnieuw wordt gevuld. Het poeder hecht zich vervolgens aan de wanden en eventueel achtergebleven voerrestjes, meldt leverancier Twilmij.

Dat beschermt de silo en inhoud tegen schimmelgroei wanneer de omstandigheden daarvoor onder invloed van warmte en hoge luchtvochtigheid veranderen. De schimmelremmende werking voorkomt de vorming van toxines die de gezondheid en de technische resultaten van landbouwhuisdieren nadelig kunnen beïnvloeden.

Discussie

Hoewel het gebruik van Silo-Shot al vele jaren is toegelaten, lag die toelating dit voorjaar plotseling onder vuur. Aanleiding hiervoor was de opvatting van Transport en Logistiek Nederland dat calciumpropionaat een biocide zou zijn, waarvoor het middel niet is geregistreerd.

Overigens maakt de toepassing van Silo-Shot strikte bedrijfshygiëne niet overbodig. 'Het verdient aanbeveling om een leeggekomen voersilo indien mogelijk altijd eerst te reinigen en te drogen voordat deze opnieuw wordt gevuld', geeft Twilmij's manager kwaliteit Alphons Oosterwegel aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer