Voerprijzen+onvoorspelbaar
Achtergrond
© Jos Thelosen

Voerprijzen onvoorspelbaar

De prijs van mengvoer voor melkvee lag de afgelopen twee jaar op een redelijk stabiel en relatief laag niveau. Of dat zo blijft, hangt af van speculaties en wereldwijde vraag en aanbod en is daarmee eigenlijk niet te voorspellen.

Uit een overzicht van Wageningen University & Research (WUR) komt naar voren dat melkveehouders over 2016 voor A-brok gemiddeld 20,60 euro per 100 kilo betaalden. Het jaar daarvoor was dat 21,20 euro. De jaren daarvoor bleef de prijs telkens boven de 20 euro.

Het jaar 2010 was volgens WUR-cijfers een erg gunstig jaar voor de aankoop van mengvoeders. De prijs van A-brok kwam toen gemiddeld uit op 16,50 euro per 100 kilo. Dat jaar was daarmee het laatste jaar dat deze brok onder de 20 euro bleef. Maar toen waren de fluctuaties groot. Terwijl in mei 15,05 euro werd betaald, kwam de prijs in december uit op 19,70 euro.

Prijs stabiel

In 2016 bleef de prijs over het jaar heen redelijk stabiel, terwijl dat in de jaren voor 2015 meer fluctueerde. Deze stabiliteit en relatief lage kosten kwamen doordat het aanbod van voldoende grondstoffen stabiel en hoog was. Of dat in 2017 ook zo is, laat zich moeilijk te voorspellen. Mengvoerbedrijven wagen zich er in ieder geval niet te veel aan.

Ook speculanten spelen een rol bij de prijsontwikkeling. 'Maar ook hun invloed is eigenlijk niet te staven', zegt Hendrik Arends, sectormanager rundveehouderij bij Agrifirm. 'Afgelopen zomer gingen de prijzen duidelijk iets omhoog door speculatie, maar hoeveel en hoe vaak dat gaat spelen, blijft voor ons ook altijd een verrassing.' De vraag naar brok zal door de krimp van de melkveestapel in 2017 ook dalen.

Directe levering

Directe levering van enkelvoudige grondstoffen komt steeds meer voor en neemt zeker in de vorm van mengsels inclusief een mineralenpakket toe, verwacht Arends. 'Maar voor boeren die met een melkrobot en krachtvoerbox werken, en die zijn er heel veel, is brok nog altijd het meest effectief.'

Mede door schaalvergroting neemt de vraag naar vochtrijke mengvoeders volgens Arends ook duidelijk toe. Afgelopen jaar was die trend te zien en hij verwacht een verdere toename. 'Die producten zijn relatief goedkoop en zijn gunstig in VEM/P-verhouding. Dat werkt positief uit in het fosfaatreductieplan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer