Mengvoerleveranciers+zetten+zelfde+hoeveelheid+af
Nieuws
© Alex J.de Haan

Mengvoerleveranciers zetten zelfde hoeveelheid af

Een nagenoeg gelijke totale afzet, maar een zeer wisselend beeld per diercategorie. Dat is samengevat de Nederlandse mengvoederafzet in 2016 vergeleken met een jaar eerder.

De totale afzet van mengvoeders daalde licht met 0,3 procent naar 12,4 miljoen ton, blijkt uit cijfers van Nevedi. Mengvoer voor varkens en pluimvee lieten een daling zien, maar het totaal aan rundveevoeders is gestegen.

'Daarmee is de daling voor 2016, die na enkele jaren met stabiele voerafzet werd voorspeld, deels uitgekomen. Voor 2017 is het de verwachting dat de dalende lijn in de afzet ook bij rundvee terug te zien zal zijn', zegt Henk Flipsen, directeur van Nevedi.

Rundvee plus, varkens en pluimvee min

De groei van de melkveestapel in 2016 vertaalt zich in een plus van 8,6 procent in de afzet van rundveevoeders. Die categorie maakte in 2016 34 procent uit van de totale mengvoederafzet. De stijging bij rundvee wordt gecompenseerd door een daling bij andere diergroepen.

Bij varkensvoer, wat in 2016 38 procent uitmaakte van het totaal (40 procent in 2015), nam de afzet van zowel biggenvoer, zeugenvoer als vleesvarkensvoer af. In 2015 en in 2014 waren pluimveevoeders goed voor 25 procent van de voerafzet. Dit aandeel is met een procent gedaald in 2016. De categorie 'overige mengvoeders' is bijna 4 procent van de totale voerafzet.

Cijfers voerafzet

Bij de bepaling van de jaarafzet gebruikt Nevedi gegevens van haar circa 95 leden. Zij vertegenwoordigen samen circa 95 procent van de totale mengvoederafzet in Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer