Miljoenenverlies voor Voergroep Zuid

Mengvoercoöperatie Voergroep Zuid heeft in 2015 4,7 miljoen euro verlies geleden. De afzet van mengvoer en voergrondstoffen steeg vorig jaar met 5,9 procent.

Miljoenenverlies+voor+Voergroep+Zuid
© Voergroep Zuid

De afzet van mengvoer nam met 4,7 procent toe en de afzet van voergrondstoffen met 18,7 procent. In tonnen groeide de totale afzet in 2015 van 737.711 naar 781.341 ton.

De hogere afzet komt vooral tot stand door een hogere verkoop van varkensvoer, rundveevoer en geitenvoer. Alleen de afzet van pluimveevoer – waar enkele grote afnemers van invloed zijn – is gedaald.

Businessunits

De businessunits Voeders en Verzekeringen laten in 2015 een positief resultaat zien, maar de businessunits Retail, Agro en de handel in grondstoffen realiseerden een negatief resultaat.

Samen met eenmalige fusiekosten en extra debiteurenvoorzieningen in verband met de slechte marktprijzen in de veehouderij heeft dit geleid tot een negatief groepsresultaat van 4,7 miljoen euro. De solvabiliteit van Voergroep Zuid blijft echter hoog met 59,5 procent.

Verbetertrajecten

Voor de businessunits met een negatief resultaat is de coöperatie verbetertrajecten opgestart. De agro-activiteiten zijn per 1 januari 2016 ondergebracht in Holding Agrea, waarbij Voergroep Zuid betrokken blijft als aandeelhouder.

De handel in grondstoffen via Bracofeed wordt volledig afgebouwd. De inkoopactiviteiten van dit bedrijf worden volledig geïntegreerd in de businessunit Voer.

Welkoopwinkels

De businessunit Retail is na de fusie gereorganiseerd waarbij twee Welkoopwinkels zijn gesloten en één vestiging is verkocht.

Het jaar 2016 staat voor Retail in het teken van omzetstijging, margeverbetering en kostenreductie, waarbij waarschijnlijk nog geen positief resultaat gerealiseerd zal worden.

Fusie

Voergroep Zuid is in mei 2015 ontstaan uit een fusie tussen mengvoercoöperaties Boerenbond Deurne en Isidorus Nederpeel.

Naast mengvoer en voergrondstoffen is de onderneming in Zuid-Nederland een belangrijke speler in verzekeringen (Zuiderhuis en Eveas) en retail (zeven Welkoopwinkels, één Huis, Tuin en Dier-winkel en een Praxis).

Omzet

In 2015 realiseerde Voergroep Zuid een totale omzet van 315 miljoen euro met 350 fte's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer