Europese+machinemarkt+trekt+aan
Nieuws
© Koos van der Spek

Europese machinemarkt trekt aan

De Europese markt voor landbouwmachines zal dit jaar naar verwachting weer groeien. De vooruitzichten zijn nog steeds niet uniform. Tussen landen zijn er grote verschillen.

Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese organisatie van landbouwmachinefabrikanten. De barometer stijgt continu en heeft de hoogste maandelijkse waarde bereikt sinds mei 2012.

Ondanks de positieve stemming in de industrie is de totale Europese trekkermarkt nog iets dalende. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het om een afname van 1,3 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan de sterke daling van 25,9 procent in Frankrijk als grote EU-markt.

Vraag groeit

De vraag naar trekkers groeide in het eerste kwartaal van dit jaar in België (+4,9 procent), Denemarken (+12,6 procent), Duitsland (+5,7 procent), Italië (+13,8 procent), Spanje (+22,3 procent) en in het Verenigd Koninkrijk (+26,4 procent). De percentages zijn in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016. In Oostenrijk daalde de vraag met 10,3 procent en in Nederland met 2,3 procent.

De algemene trend is dat de markt voor van kleinere trekkers onder de 50 pk en grotere trekkers boven 150 pk stijgt. De vraag naar trekkers in de meeste tussencategorieën is zwak. De vraag naar balenpersen, maaimachines, veldspuiten en combines neemt dit jaar waarschijnlijk af.

Frankrijk en Duitsland

De vooruitzichten voor de verkoop van landbouwmachines in de twee grootste markten in Europa, Frankrijk en Duitsland, is een beetje gemengd.

In Frankrijk was de markt in 2016 zo'n 8 procent kleiner dan in 2015. Voor het eerste kwartaal van dit jaar zal deze trend zo blijven. In Duitsland heeft de markt voor landbouwmachines een daling van 5 procent in 2016 ondergaan. Het lijkt er nu op dat in 2017 een kleine stijging mag worden verwacht.

Nederland

In Nederland zal de vraag naar trekkers en veldspuiten in 2017 naar verwachting lager zijn dan in 2016. Voor trekkers is dit een voortzetting van de trend van de laatste jaren. Voor veel machines wordt een kleine stijging van de vraag verwacht. Over het geheel genomen zal de Nederlandse markt waarschijnlijk stabiel blijven.

De Brexit heeft invloed op de Britse markt. Het zwakkere pond maakt de import duurder. In 2016 is de markt van agrarische machines in het Verenigd Koninkrijk met 26 procent gedaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer