Details+in+akkerbouwtechniek+op+Sima
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Details in akkerbouwtechniek op Sima

Vakbeurs Sima in Parijs registreerde vorige week in vijf dagen tijd 232.000 bezoekers, 3 procent minder dan de vorige editie in 2015. Het nieuws op akkerbouwgebied was vooral een zaak van verbeteringen van bestaande technieken.

In de stand van New Holland stonden machines van Kongskilde als aanvulling op het full-linerschap. De vertegenwoordiger van Kongskilde was blij dat het merk nu een moederorganisatie heeft met dezelfde belangen, zodat er weer ontwikkeld gaat worden.

Nieuw is een hydraulisch steunwiel aan de ploeg waarmee de maximale werkdiepte is in te stellen. Tijdens het ploegen is de werkdiepte te verminderen waardoor, bijvoorbeeld bij de wendakker, de ploeg geleidelijk omhoogkomt en mooie in- en uitzetten achterlaat.

Nieuwe eigenaar

Ook een nieuwe eigenaar voor het Oostenrijkse Vogel en Noot. De contactpersoon van Vogel en Noot liep trots rond in Amazone-outfit. Hij was blij dat hij, na een onzekere periode onder een Russische eigenaar, weer bij een bedrijf werkt dat zich met de ploegen op de toekomst richt. De Cayros-ploegen zijn al aan de Amazone-stijl aangepast.

Contactpersoon van Vogel en Noot liep trots rond in Amazone-outfit

Het Franse Bugnot heeft zich enkele jaren geleden teruggetrokken uit de conventionele ploegtechniek vanwege 'te veel concurrentie'. Bugnot specialiseert zich nu in ecoploegen, die niet dieper gaan dan ongeveer 15 centimeter waarmee ze vooral mikken op de biologische akkerbouw.
Kuhn heeft nu een 8 meter brede rotorkopeg. Deze is hydraulisch opklapbaar. Nieuw is de vanuit de cabine hydraulische instelbare egalisatiebalk en werkdiepte-instelling.

Oceanis 2

Kuhn had al de getrokken Oceanis-veldspuit. Nu is er de nieuwe Oceanis 2, die is voorzien van Multispray met elektrische selectie en dopafsluiting per dop vanuit de cabine. De Oceanis 2 is er met boombreedtes van 24 tot 48 meter en een tankinhoud van 5.000 tot 7.700 liter.

Collega Horsch heeft de Leeb 7 GS, een spuit met een tank van roestvrij staal. Kenmerkend is de ophanging van de boom los van het chassis. Hij hangt boven aan één centraal punt en wordt door twee pneumatische cilinders op zijn plaats gehouden. Horsch noemt dit een 'actieve balans'.

Krukowiak

Niet eerder op een beurs gespot is de landbouwspuit van Krukowiak. Deze Poolse fabrikant bouwt al veertig jaar spuiten en komt dit jaar voor het eerst op grote beurzen. De fabrikant toonde verschillende spuiten waaronder een combinatie van een gedragen 1.500 literspuit met 1.100 literfronttank.

De Agrifac-bietenrooier, de Holmer Exxact, is nu leverbaar met drie verschillende reinigingsunits: RegularCare, SoftCare en ForteCare, voor lichte, middelzware en zware grond. De zesrijer heeft nu hetzelfde beweegbare frame voor de ontbladeraar als de twaalfrijer.

Automatische reiniging

Collega Grimme heeft nu op de Rexor een automatische reinigingsregeling. De reinigingsintensiteit wordt automatisch aangepast op basis van de druk van het systeem, zodat de bieten niet onnodig worden beschadigd.

Voor een lagere valhoogte in de kipper heeft de uitloop van de bunker een naar beneden afgeronde vorm voor een lagere valhoogte en ook een lagere transporthoogte. Verder heeft deze nu cabinevering en ProCam om daarmee de hele machine rondom vanuit de cabine te overzien.

Duoband Miedema

Niet concreet aanwezig, maar wel belangstelling was er voor de duoband van Miedema. Deze is nu leverbaar met een geïntegreerde WeighPackage-weeginrichting. Deze weegt via een draagrol in het frame. Deze weegt met een nauwkeurigheid van 99 procent. De meerprijs ligt rond de 3.500 euro.

Voor de maaidorsers toonde de Duitse fabrikant Geringhoff het TruFlex-maaibord in werkbreedtes van 9,5, 10,70 en 12,20 meter. Kenmerkend is dat dit maaibord over de hele werkbreedte flexibel is voor het dorsen van liggende gewassen als erwten en bonen. Dit systeem is ook bekend als de MaxFlex van het merk Claas. Voor staande gewassen kan de TruFlex met vier hendels als star worden gebruikt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer