LTO+Noord%2Dlid+verovert+Amerika+met+miniatuurbalenpers
Nieuws
© Tienke Wouda

LTO Noord-lid verovert Amerika met miniatuurbalenpers

De John Deere-miniatuurbalenpers van LTO Noord-lid Piet Bloed uit het Groningse Lauwerzijl prijkt binnenkort op de voorpagina van het Amerikaanse maandblad Toy Farmer Magazine. Ruim honderd hooibalen van 11 centimeter maakte hij erbij.

Bloed bouwt sinds hij zijn akkerbouw- en melkveebedrijf verkocht in 2005 ieder jaar zes miniatuurtrekkers - en landbouwmachines op een schaal van 1 op 8. Hij spendeert wekelijks meer dan twintig uur aan het maken van de trekkers en machines.

De oud-boer stuurde onlangs enkele foto's van zijn verzameling naar Toy Farmers Magazine, waarna het blad besloot om een reportage over de Groningse miniatuurbouwer te schrijven.

De 114W John Deere miniatuurbalenpers maakte hij na van de oldtimer-landbouwmachine die pronkt in een van zijn schuren. 'De balenpers is de eerste volautomatische pers. Hij stamt uit 1950. Daarvoor knoopten ze de balen nog met de hand.'

IJzerdraad

Maar het Nederlandse ijzerdraad voor de hooibalen bleek niet geschikt. 'Dat brak tijdens het persen af, waardoor er stukjes ijzer in het hooi kwamen. Daardoor kregen de koeien scherp in de maag.' Al gauw importeerden fabrikanten het draad uit Amerika.

Bijzonder is dat de pers een zijuitgang heeft, geeft Bloed aan. 'Dat trekt veel lichter dan een S-vorm.'

Paardenman

Hoewel hij ook een Schuitenmaker-opraapwagen maakte en een Vicon-kunstmeststrooier, is John Deere altijd het favoriete merk geweest van Bloed. 'Mijn vader was een echte paardenman. Wij kregen pas in 1965 onze eerste John Deere-trekker. Louis Nagel kwam met een heel mooi bod. Toen ging mijn vader overstag. Mijn broers en ik waren erg blij.'

Bloed maakt de voertuigen vooral van aluminium. Daarbij recyclet hij materialen. Zo bestaan de schijven van een cyclomaaier uit dekseltjes van jampotten en gebruikte hij doppen van spuitbussen voor een dieseltank.

Vredo

Zijn nieuwste werk een Vredo-mesttank 32000 z is over een week klaar, schat hij in. De tank moet onder andere nog voorzien worden van stickers.

Regelmatig bezoekt de oud-boer die lid is van de drieduizend leden tellende Landbouwminiaturen Club Nederland, beurzen. Hij merkt dat de belangstelling onder verzamelaars en bezoekers toeneemt. 'Vaak willen boeren op zo'n beurs even aan het hooi ruiken of het wel echt is', glimlacht hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer