Veel animo voor stimuleringsregeling mestverwerking

Er zijn al vijftig aanvragen voor de Regeling Stimulering Mestverwerking binnen. Eind vorige week werd de regeling met twee weken verlengd. Aanvragen moeten nu voor 3 april binnen zijn.

Veel+animo+voor+stimuleringsregeling+mestverwerking
© Nieuwe Oogst

Een deel van de aanvragen voldoet zeker aan de randvoorwaarden, zei Marc Tijssen, bestuurder van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering in Westervoort. Hij is ervan overtuigd dat die initiatieven het vliegwiel in werking zetten en een echte impuls gaan geven aan mestverwerking.

Daar werden namelijk vraagtekens bij gesteld. De einddatum van 31 december 2017 zou juist niet duurzame initiatieven in de hand werken. Simpel de dunne en dikke fractie scheiden en die laatste exporteren is geen duurzame oplossing. 'Als ik mijn installatie in mei bestel, krijg ik hem niet voor het eind van het jaar niet operationeel', aldus een varkenshouder.

Keiharde voorwaarde

Tijssen noemt de opmerking terecht. De einddatum van 31 december was een harde voorwaarde van het ministerie van EZ, die de regeling moest goedkeuren. De einddatum van de EU-regeling, waaruit de 9,98 miljoen euro beschikbaar komt, is al gepasseerd.

De Nederlandse overheid ging wel mee in het opschuiven van de einddatum maar 31 december 2017, maar dat was de absolute grens. Nog verder opschuiven van de datum betekende dat het financiële risico van terugvordering door de EU kwam te liggen bij de POV. 'Dat risico konden we absoluut niet op ons nemen', zegt Tijssen, die op dat moment nog verantwoordelijk was voor dit dossier dat nu bij Eric Douma ligt.Daarnaast zijn er volgens Tijssen onder de aanvragen duurzame initiatieven die wel voor het einde van het jaar kunnen draaien.

De beoordeling of een aanvraag haalbaar is wordt gedaan via dezelfde structuur als die voor het Mest Investerings Fonds (MIF). Los van de stimuleringsregeling komen bij het MIF ook aanvragen binnen voor investeringssubsidie. 'In theorie is het mogelijk dat van een initiatief bij beide een aanvraag ligt', geeft Marc Stals van het MIF aan.

5 tot 6 miljoen kilo fosfaat

POV en ZuivelNL verwachten zeven tot dertig collectieven te kunnen ondersteunen, waarin tussen de 750 en 1.000 veehouders meedraaien. Het maximumbedrag van de subsidie per project is 1,5 miljoen (bij monovergisting 1 miljoen euro).

POV en Zuivel NL willen met de regeling een volledige verwerking of verwaarding van in totaal 5 tot 6 miljoen kilo fosfaat bereiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer