Groningse vlag niet boven Shell-tankstations

Groningers hebben het bestuur van Shell dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering een contract aangeboden. Dat werd echter geweigerd, waardoor er geen Groningse vlag op alle Nederlandse Shell-tankstations zal wapperen.

Groningse+vlag+niet+boven+Shell%2Dtankstations
© Tankpro.nl

Ze wilden dat topman Ben van Beurden dit document, waarin het olie- en gasconcern zich onder meer eeuwigdurend aansprakelijk stelde voor alle gevolgen van de gaswinning in de provincie, tijdens de bijeenkomst direct tekende.

Van Beurden nam het document echter niet in ontvangst en tekende evenmin.

Schadevergoeding

De Groningse actievoerders, die onder meer 'Groningen, veiligheid' en 'schande' riepen, werden daarna weggeleid. Van Beurden gaf tijdens de bijeenkomst wel aan dat de NAM alle schade in Groningen zal vergoeden.

De NAM is gedeeld eigendom van oliegiganten Shell en ExxonMobil.

Onbeperkte recht

In het contract, een A4'tje groot, stond ook dat het onbeperkte recht van Shell om gas te winnen in Groningen wordt ingetrokken. In plaats daarvan verlenen de Groningers het concern het recht om maximaal 12 miljard kuub per jaar te winnen.

Daarvoor zou Shell wel de veiligheid van Groningers moeten garanderen, door onder meer veilige scholen, industrie, onroerend goed en waterkeringen te realiseren.

Compensatie

Ook moet Shell jaarlijks 0,5 procent van de bedrijfswinst reserveren ter compensatie van het 'ongemak' van de Groningers en in plaats van de 'huidge spiegeltjes en kraaltjes'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer