Van Dam verhoogt fosfaatreductie naar 5 miljoen kilo

Er komen aanvuillende fosfaatreducerende maatregelen voor de melkveehouderij, meldt staatssecretaris Martijn van Dam. De reductiedoelstelling voor melkveehouders wordt verhoogd van 4 naar 5 miljoen kilo fosfaat.

Van+Dam+verhoogt+fosfaatreductie+naar+5+miljoen+kilo
© Johan Wissink

De komende weken wordt bekeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn. Dat schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem is de melkveehouderij er in geslaagd om de uitstoot van fosfaat – als bestanddeel van mest – in het eerste kwartaal van dit jaar flink omlaag te brengen.

In totaal is 4,5 miljoen kilo fosfaatreductie behaald, zo blijkt uit cijfers van het CBS. 'Hiermee is een groot deel van het doel om de uitstoot van fosfaat in 2017 weer onder het Europees plafond (172,9 miljoen kilo) te brengen al gehaald.'

Uitzonderingspositie

Dat schrijft Van Dam mede namens het zuivelbedrijfsleven, Nevedi en de Rabobank in een brief aan de Tweede Kamer. Deze partijen hebben een fosfaatreductieplan opgesteld met als doel de uitzonderingspositie van Nederland op het gebied van derogatie in Europa te behouden.

De melkveestapel is in de afgelopen maanden fors gekrompen met ruim 90.000 dieren. Daarnaast wordt er succesvol fosfaat gereduceerd via het veevoer. Een private regeling die varkenshouders stimuleert om fosforarmer veevoer af te nemen levert in de loop van dit jaar daarnaast een potentiële meevaller van 1 miljoen kilo fosfaatreductie op.

Stoppersregeling

Wel is duidelijk dat er minder boeren zullen stoppen met hun bedrijf via de subsidieregeling beëindiging melkveehouderij dan voorzien, omdat er vanwege staatssteunregels geen derde openstelling komt. Daarnaast is er buiten de melkveesector een lichte stijging van het aantal dieren, zoals kippen en varkens, die fosfaat uitstoten.

Daarom is besloten om de reductiedoelstelling voor melkveehouders op te hogen van 4 naar 5 miljoen kilo fosfaat. De komende weken wordt onderzocht welke aanvullende maatregelen hiervoor nodig zijn. Hier wordt begin juni over besloten.

Voorlopen

'Dat betekent dat we 1 miljoen kilo extra moeten halen uit de GVE-regeling. Dat is haalbaar. We hebben gezien dat we hierin voorlopen, omdat boeren voor de zekerheid wat meer koeien hebben afgevoerd', reageerde vakgroepvoorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij al eerder.

In de komende weken zal het exacte reductiepercentage in GVE-aantallen voor de derde periode van dit jaar worden vastgelegd. Hierover is tot nu toe aangegeven dat dit maximaal 20 procent zal zijn, tegenover respectievelijk 5 en 10 procent in de eerste twee perioden van dit jaar. Verder wordt gekeken of het mogelijk is het fosforgehalte in het veevoer verder te verlagen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer