Niet afschrijven maar reparatie van fosfaatplan

Het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij moet terug naar de tekentafel. De rechtbank in Den Haag stelde 52 melkveehouders met uiteenlopende bedrijfssituaties in het gelijk.

Niet+afschrijven+maar+reparatie+van+fosfaatplan
© Ruud Ploeg

Hoewel onduidelijk is wat de precedentwerking is voor grotere groepen melkveehouders, is het helder dat het ministerie van Economische Zaken en sectorpartijen snel aan de bak moeten.

Alleen al het beeld dat er een deuk zit in het plan, maakt het plan minder effectief, omdat het boeren op de rem doet staan. In de wetenschap dat een verdere reductie nodig is om kans op derogatieverlenging te houden, kan de sector die onzekerheid niet gebruiken.

Melkveehouders zitten vol frustratie over de reeks aanpassingen die op hen afkomt. De uitspraken van donderdag gaan leiden tot de derde bijstelling van het plan in korte tijd, nadat eerder al vleesveehouders werden vrijgesteld en het jongveegetal als sturingsmechanisme werd ingevoerd.

Onder melkveehouders gaan geluiden op om het hele plan af te schieten. Bekijk de internetfora en er gaan allerlei opinies rond met als strekking 'Kappen met reductie, gas geven!'

Hoewel de frustratie begrijpelijk is, zou dat een uiterst domme zet zijn. Wetende dat derogatie aan een zijden draadje hangt wanneer de productieplafonds dit jaar opnieuw worden overschreden, is dat spelen met vuur.

Heiligt het doel dan de middelen? Nee, niet per definitie. Voorkomen moet worden dat de groep uitzonderingsgevallen te groot wordt, waardoor de last van fosfaatreductie op de schouders van een kleine groep terechtkomt.

Maar zover is het nog zeker niet. Het ministerie moet eerst de deuk repareren. Wat ervan komt, kan pas na de zet van Van Dam worden beoordeeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer