Landbouwpolitieke keuzes bepalen lot van volken

Landbouw is onmisbaar voor de productie van voedsel, maar ook als startmotor voor economische ontwikkeling. De welvaart van landen wordt dan ook sterk bepaald door landbouwpolitieke keuzen.

Landbouwpolitieke+keuzes+bepalen+lot+van+volken
© Nieuwe Oogst

Dat is het centrale thema van het boek 'Food security, agricultural policies and economic growth' waarin auteur Niek Koning, oud-universitair docent aan Wageningen University & Research, de langetermijndynamiek van voedselzekerheid en welvaartsgroei analyseert.

In huidige discussies over landbouw lijkt voedselzekerheid een zaak die we kunnen overlaten aan het private initiatief. In zijn boek laat Koning zien dat, in werkelijkheid, de overheid een essentiële rol speelt in het zekerstellen van de voedselvoorziening.

Landbouwonderzoek

Vanaf de negentiende eeuw hebben overheden in de geïndustrialiseerde landen enorme bedragen geïnvesteerd in landbouwonderzoek en rurale infrastructuur, en hun boeren zodanig gesteund dat ze voldoende konden investeren.

Elders in de wereld ging dat veelal heel anders, zo beschrijft Koning. Het gevolg is voortdurende armoede en voedselonzekerheid. Dit komt tot uiting in regelmatig terugkerende hongersnoden, zoals nu weer in Oost-Afrika.

In de toekomst kan dit catastrofale gevolgen krijgen. De uitblijvende welvaart vertraagt de afname van het kindertal, waardoor de bevolking van Afrika dreigt te verviervoudigen tot 4,4 miljard in 2100.

Voeselimporten

Door de toenemende druk op de grond en de achterblijvende landbouwontwikkeling zal Afrika steeds afhankelijker worden van voedselimporten. In zijn boek draagt Koning oplossingen aan om dit soort scenario's te voorkomen en de wereldvoedseleconomie in goede banen te leiden.

Zijn boek is uitgegeven door de Britse uitgeverij Routledge in de serie Earthscan Food and Agriculture en kost ongeveer 40 euro voor de paperback en ongeveer 110 euro voor de hardcover. ISBN: 978-1-138-80305-3.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer