Veerman: landbouw blijft belangrijk voor samenleving

Volgens Cees Veerman blijft landbouw belangrijk voor de maatschappelijke samenhang van het Europese platteland. Het GLB moet gezinsbedrijven helpen met de afdekking van risico's en het bieden van een basisinkomen. Volgens de oud-minister van Landbouw moet het GLB zich richten op de kleinere bedrijven.

Veerman%3A+landbouw+blijft+belangrijk+voor+samenleving
© Vion

Veerman sprak op een bijeenkomst over het toekomstige Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) op de Boerinn in Kamerik. De bijeenkomst werd georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken.

Ruim tweehonderd deelnemers spraken in zes groepen over vergroenen, risicomanagement, voedselbeleid, innovatie en plattelandsbeleid.

Boeren en tuinders, agribusiness, supermarkten, ngo's, overheden en Youth Food Movement waren vertegenwoordigd. In een zevende sessie sprak staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken met een groep jongeren en met LTO-voorzitter Marc Calon over het beleid.

Toekomst van Europa

Veerman: 'De rol van het platteland is belangrijk voor de toekomst van Europa. In Frankrijk kiezen veel boeren voor Marine Le Pen.'

Op een vraag van antiglobalist Guus Geurts: 'Een terugkeer naar oude instrumenten als quota is geen optie.' Hij gaf wel aan dat liberalisering van markten tegen grenzen aan loopt.

Rechtvaardiging landbouwbeleid

De kern van de workshops draaide om de rechtvaardiging van het landbouwbeleid. Directe steun aan agrariërs moet gekoppeld zijn aan een maatschappelijke dienst. Volgens Van Dam is nu het belangrijkste om 'de rest van Europa' te overtuigen.

Maandag spreekt de staatssecretaris hierover met Europees landbouwcommissaris Phil Hogan, die dan op bezoek komt in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer