PVV%2Dverlaters+verzwakken+landbouw
© Dirk Hol

PVV-verlaters verzwakken landbouw

Met het kleiner worden van de PVV zal het moeilijker worden om een landbouwmeerderheid te halen in de Tweede Kamer.

De 'landbouwpartijen' waaronder VVD, PVV, CDA en SGP gerekend mogen worden, hadden tot een paar maanden geleden samen nog 72 zetels. Daarvan zijn er 41 van de VVD, 15 van de PVV, 13 van het CDA en 3 van de SGP.

De afgelopen tijd hebben de Louis Bontes, Roland van Vliet en Joram Van Klaveren de PVV verlaten en zitten nu in de Kamer als onafhankelijk Kamerlid. Daarmee is het aantal zetels van de PVV afgenomen van 15 naar 12 en de landbouwvriendelijke partijen hebben nog maar 69 zetels.

Meerderheid

Zelfs als de ChristenUnie, die bij elk landbouwonderwerp zorgvuldig haar belangen afweegt, meestemt dan is er in de huidige samenstelling van de Kamer nog geen meerderheid. 69 zetels plus 5 zetels van de ChristenUnie is 74. En er zijn 75 zetels nodig voor een meerderheid.

Willen de landbouwgezinde partijen een meerderheid halen dan is het cruciaal dat de onafhankelijke leden bereid gevonden worden om mee te stemmen. En is maar de vraag of zij bereid zijn en de tijd kunnen vinden naar de Kamer te komen om te stemmen over landbouwonderwerpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer