Pluimveehouders overwegen hoger beroep na afwijzing

Pluimveehouders met vrije uitloop-kippen, die een kort geding hadden aangespannen, overwegen een hoger beroep of een bodemprocedure, nu de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag hun vorderingen heeft afgewezen.

Pluimveehouders+overwegen+hoger+beroep+na+afwijzing
© Peter Smit

De rechter vindt dat de Staatssecretaris regelmatig brieven heeft gestuurd naar de Tweede Kamer en die brieven en verslagen zijn volgens hem 'openbaar, gepubliceerd en te raadplegen door middel van internet, ook voor de pluimveehouders. Deze gedachtegang is in de ogen van de pluimveehouders onbegrijpelijk.

'Indien de gevolgen van de beslissingen van de Staatssecretaris worden geduid als bedrijfsrisico van de pluimveehouders, dan hebben de pluimveehouders recht en belang bij alle relevante feiten en omstandigheden die door de Staatssecretaris telkens zijn betrokken in zijn afweging bij zijn beslissing voorafgaande aan het ophokken en de beslissing om die ophokplicht voort te zetten', stelt pluimveehoudster Anne-Greet Wilting uit Stadskanaal.

Realiteit

Deze uitspraak doet volgens Wilting geen recht aan de realiteit. 'De Staatssecretaris baseert zijn ingrijpende en voor de pluimveehouders zeer nadelige beslissingen vrijwel uitsluitend op de bevindingen van de aangewezen deskundigengroep die zich met name baseert op inschattingen van de risico's op verspreiding en bovendien soms zonder monitoring.'

Door na te laten een deugdelijke en zorgvuldige afweging te maken van alle bij de maatregelen rondom de vogelgriep betrokken belangen, zoals het welzijn van de dieren, het nadeel voor onder meer de pluimveehouders, en het nalaten dit aan de pluimveehouders kenbaar te maken, handelt de Staatssecretaris volgens de pluimveehouders onmiskenbaar onrechtmatig.

Uitermate treurig is in hun ogen overigens dat de voorzieningenrechter zich op geen enkele wijze uitlaat over de informatieplicht van de staatssecretaris naar de toekomst.

Bodemprocedure

De pluimveehouders beraden zich momenteel over de mogelijkheid om hoger beroep aan te tekenen tegen deze uitspraak en/of eventueel een bodemprocedure te starten. Zij zijn van mening dat zij het recht hebben hun (bedrijfs)risico en de gevolgen van de beslissingen van de Staatssecretaris voor hun bedrijfsvoering op een deugdelijk wijze te kunnen inschatten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer