VVD pleit voor vrije uitloop eieren

De VVD wil dat eieren niet de status 'vrije uitloop' verliezen als de nationale ophokplicht langer dan twaalf weken gaat duren. Kamerlid Helma Lodders heeft de kwestie aangekaart bij staatssecretaris Martijn van Dam.

VVD+pleit+voor+vrije+uitloop+eieren
© Dirk Hol

'Ik maak me zorgen over de vrije uitloop bedrijven die hun status kunnen verliezen als ophokplicht blijft bestaan', aldus Lodders. Formeel is het zo dat eieren niet meer als vrije uitloop gelden waneer de kippen langer dan twaalf weken zijn opgehokt.

In schriftelijke vragen dringt het Kamerlid er bij de staatssecretaris op aan zich 'met spoed' in te zetten voor een ontheffing die de betreffende pluimveehouders ruimte biedt als de vogelgriep aanhoudt. Dat zou onder meer kunnen conform de regeling voor biologische legkippen.

Heel verstandig

Lodders benadrukt dat het binnen houden van de kippen een 'hele verstandige' maatregel is. Maar de meest recente besmetting in Kamperveen brengt haar tot de overtuiging dat de ophokplicht heel goed langer dan twaalf weken kan gaan duren. Dat zou er toe leiden dat er over enige tijd geen Nederlandse vrije uitloop eieren meer beschikbaar zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer