Kippen nog langer binnen is desastreus

Het is de hoogste tijd om de ophokplicht op te heffen. De virusdruk daalt en langer wachten leidt tot onherstelbaar verlies van afzetmarkten. Op dat standpunt staan Anevei en de leghennenhouders van LTO Pluimveehouderij/NOP.

Met de oproep willen de vereniging van eierhandelaren en eiproductfabrikanten Anevei en de leghennenhouders van LTO Pluimveehouderij/NOP een statement maken. In Duitsland, Oostenrijk, Engeland en Frankrijk is namelijk de landelijke ophokplicht opgeheven. De Nederlandse overheid wil niets weten van een regionale ophokplicht.

Ook willen beide partijen meer inzicht in het moment dat de ophokplicht eraf kan. 'Wanneer en hoe bepaal je dat het veilig is dat de kippen weer naar buiten gaan. Wij willen dat scherper', geeft Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij/NOP aan. 'Helemaal op nul komt het niet', is de overtuiging van Anevei -voorzitter Hubert Andela.

Afzetmarkten kwijt

De schade van het afwaarderen van de eieren voor pluimveehouders, schat Anevei op 10 miljoen euro. De schade voor de middellange en lange termijn noemt zij vele malen groter. Hoeveel hangt onder andere af van de afzetmarkten die de sector kwijt raakt. En hoe langer de ophokplicht van kracht blijft, hoe groter de kans daarop.

Afnemers van eieren kopen vaak het hele assortiment bij een leveranciers. Nederland kan nu geen vrije uitloopeieren leveren. 'Bedrijven uit ons omringende landen springen in het gat dat Nederland laat ontstaan. Wij gaan gezien worden als een land dat kennelijk een groter risico heeft op vogelgriep. En ei-inkopers haken af wanneer er onzekerheid is over de continuïteit', licht Andela toe.

Desastreus

Anevei en de leghennenhouders van LTO/NOP roepen daarom het ministerie van Economische Zaken dringend op om in de komende dagen de landelijke ophokplicht op te heffen. De kippen nog langer binnen laten zitten, eventueel zelfs totdat het vogelgriepvirus helemaal verdwenen is, noemen zij desastreus voor het Nederlandse ei

Maandag 10 april dient voor de rechtbank in Den Haag ook het kort geding (een initiatief van Hans en Anne-Greet Wilting uit Stadskanaal) van 48 pluimveehouders met vrije uitloop tegen de Nederlandse Staat. Zij zijn van mening dat er geen duidelijke richtlijnen zijn met betrekking tot het instellen, continueren en opheffen van de ophokplicht.

Tweede punt betreft de financiële schade die bedrijven met vrije uitloop lijden. Er is EU-compensatie, maar de Nederlandse overheid wil daaraan niet meewerken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer