Belgische ophokplicht met dertig dagen verlengd

Omdat in België het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, worden de preventieve maatregelen voor vogelgriep opnieuw met 30 dagen verlengd tot en met 9 april.

Belgische+ophokplicht+met+dertig+dagen+verlengd
© Peter Wijnands

Dit betekent dat alle pluimvee en vogels nog steeds opgesloten moeten blijven of gehouden worden onder netten om contact met wilde vogels te vermijden. Voor activiteiten die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels worden verdere versoepelingen mogelijk. Dit meldt het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen).

Besmetting

Hoewel het aantal uitbraken bij gehouden vogels in de buurlanden stilaan afneemt, blijft het aantal besmettingen bij wilde vogels zeer hoog. In België zijn tot nu toe een besmetting bij een houder van siervogels en twee besmette wilde vogels gevonden, de laatste daarvan einde februari.

Het vogelgriepvirus circuleert dus nog steeds bij wilde vogels. De kans op besmetting van pluimvee en vogels, die contact kunnen hebben met wilde vogels, dus nog steeds reëel.

Versoepelingen

Indien er in de komende week in geen nieuwe besmettingen worden vastgesteld, zullen eventueel bijkomende versoepelingen mogelijk zijn vanaf 18 maart. Experts gaan immers uit van een periode van ten minste drie weken zonder besmetting en houden ook steeds rekening met de situatie in de buurlanden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer