Dikke mest inkuilen kan prima (video)

Vaste mest en dikke fractie zijn prima in te kuilen, waarbij nauwelijks verliezen optreden. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) .

Dikke+mest+inkuilen+kan+prima+%28video%29
© Bokashi

Uit dit onderzoek komt naar voren dat het inkuilen van deze mest en dikke fractie een waardevolle meststof oplevert, terwijl de methode ook goed is voor het milieu. De inkuilmethode bespaart daarbij nutriënten en organische stof.

Het ILVO onderzocht voor een aantal opdrachtgevers de mogelijkheid van het composteren en in inkuilen van vaste rundveemest en de dikke fractie van drijfmest.

Bodemverbeterend effect

Composteren en inkuilen verschilt in procesverloop, maar ook in eindproduct, concludeerden de onderzoekers. Ondanks de verschillen hebben beide producten een bodemverbeterend effect en zijn beide meststof.

Inkuilen kan volgens ILVO worden beschouwd als een gecontroleerd bewaarsysteem. Er vindt een zekere voorvertering plaats, met beperkte afbraak en verliezen, zodat het uiteindelijke materiaal rijk is aan plant-beschikbare nutriënten en organische stof.

Dat komt omdat bij inkuilen de temperatuur in de hoop lager is en het volume op peil blijft.

Bokashi

Het systeem van inkuilen is vergelijkbaar met het proces dat wordt toegepast bij het maken van bokashi dat op dit moment heel populair is.

Bij dat proces wordt door fermentatie organisch materiaal tot waarde gebracht, zonder dat er kooldioxide vrijkomt en zonder dat de hoeveelheid organische stof terugloopt. Het gevolg is een hogere C/N-verhouding en het behoud van de hoeveelheid NH4+.

Opslag en bewerking

Het ILVO onderzoekt technieken om de opslag en bewerking van rundveemest en de dikke fractie na mestscheiding te optimaliseren.

Momenteel is er discussie over de afzetmogelijkheden van de dikke fractie en is er zorg over de nutriëntenverliezen bij opslag op de kopakkers of elders. De proeven zijn op praktijkschaal uitgevoerd en toepasbaar voor boeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer