Opbrengst perceel geen nattevingerwerk

Ondanks dezelfde bemestingsgift, blijkt dat de opbrengst per perceel soms flink kan verschillen. Op hetzelfde bedrijf en bij dezelfde bemesting kan de productie van het ene perceel al snel 4.000 kilo drogestof per hectare hoger zijn dan het andere.

Opbrengst+perceel+geen+nattevingerwerk
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit de eerste meetresultaten van netwerk 'Ruwvoeropbrengst in Zicht'. Bij de negen melkveehouders werd tijdens het inkuilen gebruik gemaakt van een mobiel weegsysteem.

Elke wagen gras werd gewogen, waarna de totale hoeveelheid gras per perceel kan worden berekend.

'Vaak hebben boeren wel het idee dat het ene perceel productiever is dan het andere, maar over concrete cijfers beschikken ze niet. Nu die er wel zijn, kun je kritischer naar een perceel en bemestingsplan kijken', weet DLV'er Sjoerd Roelofs die het netwerk begeleidt.

Oud perceel

Bertus Menkveld uit Gorssel is deelnemer aan het project. 'We hebben een oud perceel van tien jaar waar we bij de eerste snede 4.600 kilo drogestof oogstte. Maar daarna liet de productie het flink afweten.'

In de drie snedes die hierna volgde, kwam er in totaal slechts 3.600 kilo drogestof van het land, geeft hij aan. 'De bodem had flink last van de droogte, er groeide veel onkruid.’

Nu de veehouder de productiecijfers per perceel op papier heeft, kan hij beter beslissen of een grasperceel al dan niet moeten worden vernieuwen. ‘Ook zie je dat je de slechtere percelen toch te veel bemest. Je leert nu dus beter te bemesten.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer