Giftige+gassen+uit+graskuilen
© GD Deventer

Giftige gassen uit graskuilen

In recent gemaakte graskuilen kan zich het giftige silogas vormen. GD Deventer kreeg onlangs een paar meldingen van het ontstaan van dit roodbruine gas.


Silogas is stikstofoxide dat ontstaat na inkuilen. Het wordt gevormd doordat snel fermenteerbare stikstofverbindingen via nitriet en nitraat worden omgezet tot ammonium. Dat wordt dan langzaam weer gebruikt om bacterieel eiwit te maken.

Bij veel stikstof in het gras ontstaat er meer stikstofoxide dan er om te zetten is tot ammonium. Verder is er sprake van overmatige gasvorming.

Salpeterzuur

Dat gas is zwaarder dan lucht en kruipt als het ware over de grond. Bij aanraking met vochtige plekken ontstaat salpeterzuur.

Het gas kan bij inademing longklachten veroorzaken. Deze klachten ontstaan soms pas vele uren na inademen van het gas. Ook voor dieren is dit gas na inademing vaak dodelijk.

Wie met dit gas in aanraking is gekomen, kan het best direct de huisarts waarschuwen.

Opbollen

Wie het plastic van de kuil ziet opbollen, kan het best dit gas voorzichtig laten wegstromen, waarbij voldoende afstand moet worden bewaard. Zeker wanneer het gas roodbruin van kleur is.

Het is verstandig om voldoende afstand te houden en te zorgen dat er geen andere mensen of dieren bij kunnen komen. Meestal is het gas na enkele dagen verdwenen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer