Groentekweker+Gert+Smits+gaat+breedte+in
Reportage
© Jan van den Brink

Groentekweker Gert Smits gaat breedte in

Smits Groentekwekerij in De Heurne heeft prei als hoofdteelt. Met nevenactiviteiten als een winkel, een groentesnijderij en de verkoop van erwtensoeppakketten vult het bedrijf de inkomsten aan. Sinds dit jaar teelt Smits ook asperges.

Prei is het belangrijkste product van Smits Groentekwekerij in De Heurne. Daarnaast verbouwt eigenaar Gert Smits verschillende koolsoorten, graan, aardbeien, abrikozen en sinds dit jaar ook asperges.

'De prei is bestemd voor een aantal supermarktketens met winkels door het hele land en voor HelloFresh, de andere producten voor huisverkoop en de horeca', zegt de ondernemer.

Handelsgeest

Als jongen van veertien jaar had Smits al een hoekje land op het veebedrijf van zijn vader. 'De handelsgeest zat er al jong in: ik zie me nog op mijn fiets naar de groenteboer gaan.'

Jongere generaties weten niet hoe je erwtensoep kookt, vandaar onze groentepakketten

Gert Smits, eigenaar Smits Groentekwekerij in De Heurne

De groentekwekerij, waarvoor Smits het bedrijf van zijn schoonouders heeft overgenomen, beslaat 20 hectare. Daarnaast pacht hij nog 60 tot 70 hectare land, voor de helft in Nederland en voor de andere helft net over de grens in Duitsland.

Kasjes

Voor de aardbeien is 1 hectare gereserveerd en voor de abrikozen heeft de ondernemer een aantal kasjes gehuurd. 'Die bloesem vind ik zo mooi. Die is echt prachtig.' Vorig jaar heeft de ondernemer 1,5 hectare asperges aangeplant voor de huisverkoop.

Door mechanische onkruidbestrijding gaat de groentekwekerij het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen. Bij het bedrijf werken zo'n vijftien mensen, in het seizoen aangevuld met uitzendkrachten. Het groenafval gaat naar een biovergistingsinstallatie over de grens in Duitsland.

Hele jaar

Van alle grond is 70 hectare bestemd voor de preiteelt, die het hele jaar doorgaat. 'In de winterdag is dat spannend, want als het vriest, kunnen we niet oogsten. Dan zorgen we dat we voldoende prei in de koelcel hebben liggen. We hebben afspraken met onze afnemers en die zijn niet vrijblijvend.'

Het bedrijf teelt zeven verschillende rassen prei. 'De vroegste rassen krijgen we in februari geleverd via een Nederlandse groentekweker in Marokko, die ze al rond de kerst zaait. Rond 5 juni oogsten we deze vroegste prei. In september volgt prei die gedeeltelijk is opgekweekt in de kas', vertelt Smits.

Invriezen

'Verder zaaien we zelf nog prei in maart, die gehavend uit de winter komt, maar zich daarna weer herstelt. Die oogsten we voor 1 mei en vriezen we in bij een temperatuur van -1,5 graden Celsius. Door die langzaam te ontdooien, kunnen we ook in mei prei leveren.'

Smits Groentekwekerij is een van de weinige preitelers in de Achterhoek. 'In het verleden heb ik van alles geteeld, vooral ijsbergsla. Maar die groeide hier te weelderig vanwege de zwarte humusrijke grond en omdat het hier relatief windstil is. Ik ben er blij mee dat de ziektedruk laag is doordat er hier geen andere preitelers zijn, maar om kennis uit te wisselen moet je wel wat verder weg', stelt de ondernemer.

Nieuwe rassen

'We proberen af en toe nieuwe rassen uit en daarvoor werk ik samen met een preiteler in Limburg. Prei is een dure teelt, waarvoor je over goede grond moet beschikken. De zaadkosten zijn hoog en de verwerking is arbeidsintensief.'

De afzet regelt Smits zelf. 'De prijzen voor prei staan al jaren onder druk. 'Vaste afspraken betekenen vaste armoe', zeg ik altijd. Daarom heb ik verschillende nevenactiviteiten, die een welkome aanvulling zijn', vertelt hij.

Groentesnijderij

'We hebben een eigen groentesnijderij, waarin we rauwkost en groentepakketten snijden voor zes supermarkten hier in de omgeving. De groenten kopen we bij telers in de buurt en als dat niet voldoende is bij de groothandel. Onze vermarkting en planning doen we zelf.'

Smits is aangesloten bij de Landwinkelketen. 'Ik ben lid geworden vanwege de uitstraling, maar in mijn Landwinkel liggen vooral streekproducten. Ik lever abrikozen- en aardbeiensaus aan zuivelboeren van wie ik de producten verkoop. Ik werk ook veel samen met Fruitbedrijf Horstink in Steenderen', zegt hij.

Jaarwisseling

'En we verkopen steeds meer samengestelde groentepakketten met recepten erbij. Jongere generaties weten niet meer hoe ze erwtensoep moeten maken, vandaar. Vooral rond de jaarwisseling is het druk met erwtensoeppakketten met prei, knolselderij en wortel.'

Op 6 april had Smits Groentekwekerij een aspergedag. 'Het was een perfecte dag, met zo'n 150 bezoekers, natuurlijk buren en vrienden, maar ook vertegenwoordigers van de horeca en supermarkten', zegt Smits.

Bijpassend wijntje

'Restaurant Koenders uit De Heurne had verschillende aspergegerechten gemaakt en schonk er een bijpassend wijntje bij. De Achterhoekse zanger Hans Keuper heeft de eerste asperge gestoken. Er was behoorlijk wat aandacht van de lokale media. Met zo'n nieuw product moet je jezelf op de kaart zetten en dat is gelukt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer