Wetenschappers+laten+mensen+meer+groente+eten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Wetenschappers laten mensen meer groente eten

Nederlanders eten te weinig groenten. Wageningse wetenschappers onderzoeken verschillende methodes om mensen meer groenten te laten eten.

Voedingscentrum stelde vorig jaar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente vast op 250 gram, maar gemiddeld komen we slechts aan 130 gram.

Wie alleen 's avonds bij de warme maaltijd groente eet, krijgt er te weinig van binnen. Eén opscheplepel groente is ongeveer 50 gram. Voor 250 gram zijn dus vijf opscheplepels nodig en dat halen de meeste mensen niet.

Onderzoekers zoeken daarom nieuwe manieren om groenten aan de man te krijgen. En het werkt. Mensen die vergaderen blijken bijvoorbeeld best bereid hun koekje bij de koffie in te ruilen voor snoeptomaatjes.

Fruit

Het advies van het voedingscentrum is daarnaast om minimaal twee porties fruit (200 gram) per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap. Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen.

Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer