Weefselkweek+geeft+slachtafval+Smithfield+meer+waarde
Nieuws
© Smithfield

Weefselkweek geeft slachtafval Smithfield meer waarde

Het Amerikaanse Smithfield Corporation gaat slachtafval van varkens gebruiken om weefsel en organen te kweken. Het richt daarvoor de biomedische divisie Smithfield Bioscience op.

Het weefsel en de organen die Smithfield wil kweken, kunnen gebruikt worden voor voedingssupplementen, farmaceutische en medische doeleinden, zoals bijvoorbeeld orgaantransplantaties. Smithfield is 's werelds grootste varkensintegratie en is in handen is van het Chinese WH Group, meldt het Vlaams infocentrum Vilt.

Versnellen

Smithfield verkoopt al verschillende bijproducten aan farmaceutische bedrijven, maar door de oprichting van een gespecialiseerde divisie binnen de bedrijfsstructuur wil Smithfield enkele versnellingen hoger schakelen. De investering moet leiden tot nieuwe methoden en technologieën.

In een eerste groot project gaat Smithfield met meer dan honderd andere organisaties samenwerken om de volgende generatie cel-, weefsel- en orgaantechnologie te ontwikkelen. Dat project wordt onder meer gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat de technologie zou willen gebruiken voor gewonde soldaten.

Productie heparine

Nu al worden membranen van varkensingewanden gebruikt voor het maken van heparine, een bloedverdunner. Amerikaanse wetenschappers injecteerden recent ook menselijke stamcellen in varkensembryo's om zo mens-varkensembryo's voort te brengen.

De embryo's kunnen zich in de zeugen gedurende 28 dagen ontwikkelen. Daarna wordt de zwangerschap afgebroken en het weefsel verwijderd voor analyse. Het uiteindelijke doel is dat zich in de foetus een menselijke pancreas ontwikkelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer