Aspergeshop+%C3%A9%C3%A9n+grote+cadeau%2D+en+verswinkel
Interview
© Vidiphoto

Aspergeshop één grote cadeau- en verswinkel

Verkooporganisatie ZON fruit & vegetables in Venlo heeft in hartje Den Bosch een aspergewinkel geopend, met daarin onder meer verse asperges en kookdemonstraties. 'We willen consumenten, telers én supermarkten inspireren', zegt Michiel Geraedts, manager marketing en retail.

In het najaar heeft Pepernotenfabriek Van Delft in Den Bosch een tijdelijke winkel en dit voorjaar opent ZON Dé Aspergewinkel.

'We zijn inderdaad geïnspireerd door Van Delft. We kennen elkaar via de netwerkclub De Jonge Turken, waar honderd managers uit de foodretail en -industrie lid van zijn. We hebben ons eigen plan helemaal uitgewerkt.'

Ruim een kwart van de huishoudens eet gemiddeld 2,8 keer per jaar thuis asperges, dus we hebben een wereld te winnen

Michiel Geraedts, manager marketing en retail ZON fruit & vegetables

Waarom in het zuiden des lands? Asperges zijn hier al gemeengoed.

'We mikken op een doelgroep boven de rivieren en onder de veertig jaar. Gelukkig komen die in groten getale winkelen in Den Bosch. Daarnaast leveren we dagelijks verse asperges uit Venlo aan en dan is Den Bosch een praktische locatie.'

De winkel heeft naast het verse witte, groene en zelfs paarse goud kookgerei, receptenboeken en maaltijdpakketten in de schappen.

'Het is eigenlijk één grote cadeau- en verswinkel. Met de maaltijdpakketten willen we laten zien hoe gemakkelijk en gevarieerd je met asperges kunt koken: Indisch, in de salade, op de barbecue...'

Jullie zijn tot 24 juni open. Dat kan toch geen rendabele winkel zijn?

'We hopen dat we de kosten tegen de opbrengsten kunnen wegstrepen. Ons hoofddoel is om met deze kraamkamer telers te laten zien dat ZON echt op promotie inzet en product leadership op het gebied van asperges wil omarmen. Daarnaast inspireren we supermarkten hoe ze asperges kunnen presenteren en werken we samen met A-merken zoals het Nestlé-merk Maggi.'

Het areaal asperges groeit en daar zoeken jullie de markt bij?

'Klopt. Het gaat nu in totaal in Nederland om 3.800 hectare. Van de 260 aspergetelers in Nederland zijn er 120 bij ZON aangesloten. Ruim een kwart van de huishoudens eet gemiddeld 2,8 keer per jaar thuis asperges. We hebben dus een wereld te winnen.'

De ambitie reikt verder dan één winkel?

'Bij gebleken succes willen we volgend jaar boven de rivieren in steden als Delft, Amsterdam en Haarlem pop-upwinkels openen, via een franchisemodel. Daarnaast werken we een winkelconcept uit voor een aantal supermarkten. Een miniaspergewinkel in de gewone supermarkt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer