Gouden Grutto Award voor beste natuurboer

De Vogelbescherming zet boeren in de schijnwerpers die natuurbelangen combineren met een financieel gezond bedrijf. Daarvoor is de publieksprijs Gouden Grutto Award in het leven geroepen. Negen genomineerden dingen mee naar de award en een geldprijs.

Gouden+Grutto+Award+voor+beste+natuurboer
© Ida Hylkema

De Gouden Grutto Award 2017 is onderdeel van de campagne 'Red de Rijke Weide' waarin de Vogelbescherming consumenten, supermarkten, fabrikanten, overheid en boeren oproept om hun verantwoordelijkheid te nemen om de ontwikkeling van natuurinclusieve landbouw te stimuleren.

Zes organisaties nomineerden de natuurvriendelijkste boer uit hun netwerk voor de Gouden Grutto Award. De negen genomineerden stellen zichzelf voor op de website www.redderijkeweide.nl. Op die site kan ook worden gestemd.

Akkervogels

De campagne gaat verder dan weidevogelbescherming. Onder de genomineerden zijn ook akkerbouwers die zich inzetten voor akkervogels. Zo integreren Peter Harry Mulder en Eline Ringelberg uit Muntendam natuur op hun gangbare akkerbouwbedrijf. Het akkerlandschap wordt daarmee aantrekkelijker, maar ze creëren ook een natuurlijke vorm van plaagbestrijding.

Als de wil er is en je samenwerkt, is er veel mogelijk

Marcel Strijtveen, melkveehouder in Lierderholthuis

Het streven is om 5 procent natuurlijke begroeiing te realiseren in de vorm van akkerranden, vogelakkers, wintervoedselveldjes en struweelaanplant. 'Wij willen laten zien dat je ook in de gangbare akkerbouw met maatregelen veel kunt betekenen voor de agrarische natuur', zegt Mulder.

Weide Weelde

Dat wil ook melkveehouder Marcel Strijtveen uit Lierderholthuis uitdragen naar andere boeren. Strijtveen is producent voor het zuivelmerk Weide Weelde en laat zien dat een hoge melkproductie en een natuurlijk landschap prima samengaan. 'Als de wil er is en je samenwerkt met anderen', stelt hij.

Samen met acht andere boeren heeft Strijtveen 50 hectare natuur aangekocht waar aan weidevogelbeheer wordt gedaan. 'Natuurinclusief boeren kan prima op een gangbaar bedrijf.'

Hoger waterpeil

Melkveehouder Marten Dijkstra uit Aldeboarn schakelde vorig jaar om naar een biologische bedrijfsvoering en geeft met verschillende maatregelen zoals een hoger waterpeil en uitgesteld maaien de weidevogels een plek op zijn bedrijf. Ook kruidenrijk grasland hoort daarbij.

'Als ik de prijs win, zal ik die gebruiken voor de aanschaf van een aanhangwagen waarmee ik mensen door het land kan rondleiden. Een groot manco van agrarisch natuurbeheer is namelijk de onzichtbaarheid ervan voor de burger. Het ligt vaak achter in het land waar de meeste rust is voor de weidevogels.'

Rabobank

Dijkstra is genomineerd door de Rabobank, net als akkerbouwer Peter van Damme uit Biddinghuizen. Van Damme is niet biologisch en vindt het belangrijk uit te dragen dat ook de gangbare landbouw met verduurzaming en biodiversiteit bezig is. Hij is medeoprichter van het onlineplatform Boer Bewust en doet aan akkerrandenbeheer.

Behoud en versterking van de biodiversiteit gaat verder dan weidevogelbeheer. Dat laten Hans en Nick Vinken uit Mechelen zien. Vader en zoon houden tachtig Blonde d'Aquitaine-runderen die van essentieel belang zijn bij het agrarisch natuurbeheer dat ze uitvoeren.

Insectenhabitat

De ondernemers hebben poelen aangelegd voor de vroedmeesterpad, nestkasten voor kerkuilen en aanpassingen in de stal voor boerenzwaluwen. Ook de grauwe klauwier komt op hun bedrijf voor. De prijs willen ze gebruiken om een grootschalig insectenhabitat te maken, die ideaal is als voedselbron voor de vele vogels die op hun bedrijf voorkomen.

Andere genomineerden zijn de Friese melkveehouders Jaring Brunia en Sjoerd Miedema en Janna van der Meer en de biologisch-dynamische telers Krispijn van den Dries uit Ens en Louis Dolmans uit Bemmel.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking is op 7 april tijdens de landelijke ANLB-dag 'Succesvol boeren met natuur: ontmoet de praktijk' in Velp. Stemmen kan tot 3 april op www.redderijkeweide.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer