Marten+Dijkstra+wint+Gouden+Grutto
Nieuws
© Ida Hylkema

Marten Dijkstra wint Gouden Grutto

Melkveehouder Marten Dijkstra uit het Friese Aldeboarn is de winnaar van de Gouden Grutto Award 2017 van de Vogelbescherming. Negen natuurboeren waren voor deze prijs in de race.

Juryvoorzitter en oud-minister van Landbouw Cees Veerman overhandigde de prijs vrijdagmiddag tijdens de dag van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer van de Vogelbescherming en BoerenNatuur.nl op Van Hall Larenstein in Velp.

Dijkstra schakelde over naar biologisch en runt samen met zijn vrouw agrarische kinderopvang It Keallekampke (de kalverweide). hij legde onder andere plasdras aan. Volgens de Vogelbescherming levert natuur op het erf van Dijkstra 'ontzettend goede resultaten' op.

Weide Weelde

De publieksprijs ging naar melkveehouder Marcel Strijtveen uit het Overijsselse Liederholthuis. Strijtveen is producent van het zuivelmerk Weide Weelde. Samen met acht boeren beheert hij zo'n 50 hectare weidevogelnatuur.

'Door te laten zien dat economie en ecologie prima hand in hand gaan, wil ik graag melkveehouders inspireren om meer natuurinclusief te gaan boeren', stelt de melkveehouder.

Boerenbuitengebied

Een eervolle vermelding was er voor akkerbouwers Peter Harry Mulder en Eline Ringelberg uit Muntendam in Groningen. Zij behaalden zowel met de publiekprijs als juryprijs de tweede plek. De vogelaar richtte samen met zijn partner Eline Ringelburg de werkgroep Boerenbuitengebied op. Ze geven rondleidingen, doen aan boerderijeducatie en zijn actief op sociale media.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer