Melkprijzen+in+januari+licht+hoger
Achtergrond
© Twan Wiermans

Melkprijzen in januari licht hoger

De berekende voorschotmelkprijzen komen in januari 2017 uit op gemiddeld 32,94 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is een stijging van 0,54 euro vergeleken met de maand ervoor. Ten opzichte van januari 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 3,70 euro hoger.

De meeste zuivelondernemingen hebben in januari de melkprijzen verder verhoogd. Alleen de berekende melkprijzen van Royal FrieslandCampina (RFC) en Milcobel daalden, terwijl de melkprijzen van Müller, Valio en Dairy Crest gelijk bleven. De daling bij RFC is mede het gevolg van een te hoog ingeschatte melkprijs in december.

De RFC-melkprijs voor februari steeg met 50 cent ten opzichte van januari. In maart kwam er nog een euro bij, waardoor de garantieprijs, bij 3,47 procent vet, 4,41 procent eiwit en 4,51 procent lactose, op 36 euro per 100 kilo uitkwam. Terwijl RFC in januari aan haar leveranciers beperkende maatregelen had opgelegd, nam de melkproductie in Nederland met 1 procent toe.

De melkprijs in de Verenigde Staten is gedaald. De verwachte melkprijs van Fonterra over 2016-2017 is recent niet gewijzigd.

Met ingang van januari 2017 worden de melkprijzen van DOC Kaas niet langer berekend en gepubliceerd, omdat DOC-melkveehouders door de fusie met DMK dezelfde melkprijs ontvangen

Arla

Arla heeft deze week de jaarresultaten over 2016 bekendgemaakt. De prestatieprijs – voorschotmelkpriijs plus nettowinst per kilo ledenmelk – is met 8,3 procent gedaald van 33,70 euro in 2015 naar 30,90 euro in 2016. In 2014 was deze nog 41,70 euro per 100 kilo.

De voorschotmelkprijs was vorig jaar instabiel. Deze daalde richting 25 euro in juli en augustus en kroop daarna uit het dal. Deze dip komt volgens Arla doordat Nederlanders en Ieren fors meer zijn gaan melken.

Inname

Met een inname van 13,9 miljard kilo melk werd vorig jaar iets minder melk ingenomen dan de 14,2 miljard kilo in 2015. De leden leverden 1,1 procent minder melk. Andere melk, zoals contractmelk, daalde zelfs 10 procent in aanvoer.

Arla betaalt haar melkveehouders 124 miljoen euro extra uit. Deze dertiende uitbetaling komt gemiddeld neer op 1 eurocent extra per kilo geleverde melk. Verder haalt het concern 103 miljoen euro vast als ledenkapitaal in het bedrijf. Daarvan wordt 30 miljoen euro toegewezen als individueel kapitaal en 73 miljoen euro als gezamenlijk ledenkapitaal.

Nettowinst

De totale nettowinst van de Arla Groep in 2016 steeg met 20,7 procent naar 356 miljoen euro. Het winstaandeel van Arla Foods amba is 347 miljoen euro, wat overeenkomt met 3,6 procent van de omzet van de Arla Groep.
Met ingang van januari 2017 worden de melkprijzen van DOC Kaas niet langer berekend en gepubliceerd, omdat DOC-melkveehouders door de fusie met DMK dezelfde melkprijs ontvangen. Daarom wordt bij de officiële notering DMK aangehouden.

Nederlandse leverancier

Dit betekent dat LTO, ZuivelNL en European Dairy Farmers, de partijen achter de melkprijsvergelijking, op zoek zijn naar een nieuwe Nederlandse leverancier en een melkveehouder die de gegevens van zijn uitbetaling wil delen.

Voor een aantal Nederlandse melkveehouders is het wellicht interessant om alle leveranciers te tonen in dit overzicht. Een woordvoerder van ZuivelNL laat weten dat het hier om een internationale vergelijking gaat, waarbij een beeld wordt geschetst van de melkprijzen in verschillende landen.

Valio

Een tweede wijziging is dat met terugwerkende kracht vanaf januari 2015 de berekende melkprijs van Valio in het gemiddelde is opgenomen. Dat maakt een vergelijking met eerdere melkprijsvergelijkingen niet altijd gemakkelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer