Agriterra+helpt+Vietnam+met+hervorming+co%C3%B6peraties
Nieuws
© Agriterra

Agriterra helpt Vietnam met hervorming coöperaties

Agriterra gaat de komende vijf jaar meewerken aan een ingrijpende hervorming van de coöperaties in Vietnam. Directeur Kees Blokland heeft hiertoe een overeenkomst gesloten met de Vietnamese Coöperatieve Alliantie over een nationaal Masterplan voor coöperatieversterking.

'Wij voelen ons enorm verbonden met het Vietnamese streven om boeren en hun organisaties mee te laten profiteren van de economische groei in dit prachtige land. En dat kan maar op één manier: verankering van de boerenorganisaties en -coöperaties in het toenemende economisch verkeer door training, middelen en ervaringsuitwisseling', aldus Blokland. De Vietnamese Coöperatieve Alliantie vertegenwoordigt meer dan 15.000 coöperaties in Vietnam.

De ondertekening vond plaats in Hanoi tijdens een conferentie over voedselzekerheid en in aanwezigheid van de Vietnamese minister van Landbouw Nguy?n Xuân Cu?ng en directeur-generaal Marjolijn Sonnema van het ministerie van Economische Zaken. Zij was met 21 bedrijven op handelsmissie in het Zuidoost Aziatische land.

Voorbeeld

De Vietnamese Coöperatieve Alliantie neemt de leiding over een hervorming van de coöperaties in Vietnam in de komende vijf jaar. De coöperaties moeten de transitie maken van traditionele, politiek geleide organisaties naar moderne bedrijven waar de boerenleden bepalen, betalen en profiteren van hun coöperaties. Nederland dient hierbij een voorbeeld.

In 2012 werd een nieuwe coöperatiewet in Vietnam ingevoerd. De coöperaties zouden moderne technologie omarmen, betere markttoegang bewerkstelligen en snel opschalen. Dit alles op basis van vrijwillig lidmaatschap.

In de praktijk valt deze omslag erg tegen. De doelstellingen worden bij lange na niet gehaald. Agriterra is in dit gat gesprongen en wil zich als vooraanstaand specialist op het gebied van coöperatieve bedrijfsvoering deze opgave oppakken.

Opschalen

In de komende maanden worden op de zeven werkgebieden van het Masterplan samenwerkingsverbanden gevormd met institutionele organisaties, Vietnamese overheidsinstanties, nationale en internationale bedrijven, financiers en andere ondersteunende organisaties.

Ook gaan Agriterra en de Vietnamese Coöperatieve Alliantie in vier regio's met innoverende coöperaties aan het werk, om direct na de eerste successen op te schalen en uiteindelijk het hele land te bestrijken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer