Oegandese+co%C3%B6peratiebestuurders+zien+kansen+op+Nederlandse+markt
Nieuws
© Agriterra

Oegandese coöperatiebestuurders zien kansen op Nederlandse markt

Zes talentvolle Oegandese bestuurders van drie verschillende koffiecoöperaties hebben deze week Nederland bezocht in het kader van het programma 'Persoonlijk leiderschap', een project van Agriterra.

Taco Hoekstra (bedrijfsadviseur Agriterra), Frans Keurentjes (FrieslandCampina) en Carmen van Dam (ZLTO) namen het initiatief om dit programma te ontwikkelen. Het is onderdeel van de governance-training, waarin de taken en rollen van de verschillende organen, de structuur van het bestuursmodel en de HR-component aan bod komen.

In november 2015 en juni 2016 werden tijdens de training in Oeganda zes 'potentiële talenten' gescout, van wie verwacht wordt dat zij echt het verschil gaan maken. Zij deden een test om hun persoonlijke gedrag te meten. Van Dam besprak de resultaten met hen. Naar aanleiding daarvan ontwikkelde iedere deelnemer een persoonlijk plan.

Tijdens het 'Drivers of Change Program' in Nederland worden de plannen met behulp van een 'buddy' verbeterd. Frans Keurentjes, Trienke Elshof (voorzitter LTO Noord Regio Noord), Noud Janssen (voorzitter AgriVaknet) en Thijs Cuijpers (directeur LTO Nederland) begeleiden de Oegandezen. De focus ligt op persoonlijke vaardigheden, kennis en houding.

Kansen

Ook brachten de Oegandezen een bezoek aan Single Estate Coffee, importeur, brander en leverancier van specialty coffee. Koffiebrander Patrick Groenewold leidde hen rond door het bedrijf. Wat de bezoekers direct opviel, is dat de volumes die er liggen niet zo groot zijn, omdat het echt de top van de koffiemarkt is.

Rwantangale Kule ziet hierdoor meteen kansen voor zijn unie van koffieboeren in Oeganda. 'We kunnen klein starten, met bijvoorbeeld vier boeren die een hoge kwaliteit koffie aanbieden. Als deze boeren een goede prijs krijgen, stimuleert dat anderen weer en de volgende keer zijn het tien boeren die kunnen leveren.'

Verkoopmogelijkheden

De Oegandese bestuurders wilden van alles weten over de verkoopmogelijkheden van hun eigen koffie. Groenewold ziet ook zeker kansen. 'Voor specialty koffie kijkt iedereen naar Afrika. Het smaakprofiel is interessant. Maar het hangt allemaal af van het hele proces. Ook hoe er na de oogst wordt omgegaan met de koffie', zegt hij.

'Ik zou willen adviseren om potentiële kopers een mail te sturen en bij respons een goede sample te verzenden. Neem vervolgens contact op en bespreek de mogelijkheden. En begin altijd klein.'

Leerpunten

Deelneemster Hellen Ainomugisha geeft na afloop aan dat ze veel heeft geleerd. Niet alleen bij het bezoek aan de koffiebranderij, maar ook van de workshop 'marketing/sales'. 'Mijn persoonlijke doel deze week is om mijn communicatievaardigheden te ontwikkelen, zodat ik mijzelf en mijn organisatie kan presenteren. Ik heb vanmorgen geleerd hoe je een verhaal goed kunt verpakken. Dat het draait om de essentie. En dat je, als je een verhaal vertelt, altijd rekening moet houden met wie je publiek is. Daarbij is het belangrijk om in gesprek te gaan met de ander. Je moet niet alleen praten, maar ook luisteren.'

Ook Prossy Tumushabe is tevreden over het verloop van het programma. 'Agriterra geeft niet alleen een eenmalige training, ze hebben ook een goede follow-up en geven praktische tips waarmee je aan de slag kunt. Ik weet nu dat ik een verandering in gang kan zetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer