Kansen+voor+boer+in+ontwikkelingsland
Nieuws
© Hans Dijkstra

Kansen voor boer in ontwikkelingsland

De relatiedag van Agriterra stond woensdag in het teken van de campagne 'Small farmers, big deal', die Agriterra dit jaar startte samen met de Bill & Melinda Gates Foundation.

De campagne gaat over de krachtenbundeling van kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden, zodat zij aansluiting kunnen vinden bij het Nederlandse bedrijfsleven dat actief is in deze landen.

Samenwerking

Albert Jan Maat, voorzitter van Agriterra, wees op het grote belang van 'georganiseerd' zijn. 'Als je als kleine boer de eerste stap op de markt zet, dan begint het pas', zei Maat. Hij wees op het belang van zo diep mogelijk aanwezig zijn in de keten en het nemen van verantwoordelijkheid als boer.

'Wij zijn een klein land, met niet de grootste boeren, maar wij tonen aan je met samenwerking kunt bereiken. Als een coöperatie van kleine boeren in een ontwikkelingsland hun waar op de markt wil brengen, dan moeten ze zichzelf organiseren.'

Agrico

Jan van Hoogen, directeur van Agrico, vertelde hoe de aardappelcoöperatie opereert in de Afrikaanse markt, een groeimarkt voor Agrico. Export van uitgangsmateriaal naar Kenia mag sinds kort, maar nu gaat het er volgens Van Hoogen om 'hoe komen we bij de small farmers? Hoe gaan we de keten invullen?'

Infrastructuur

Agrico zette een pilot op, waarbij uitgangsmateriaal wordt geleverd en wordt vermeerderd bij een grote teler in Kenia.

'Wij zetten de infrastructuur op om de pootaardappelen bij de kleine boeren te brengen. We leren hen hoe ze beter aardappelen kunnen telen. We brengen kennis over, geen geld. Als de boeren daar met elkaar de aardappelen afzetten naar de grote stad, verdienen ze allemaal een boterham.'

Kennis brengen

Circa 200 boeren, vertegenwoordigers van de Nederlandse agribusiness en banken en medewerkers van Agriterra waren woensdag aanwezig op de relatiedag van Agriterra. De organisatie maakte afgelopen jaar een verandering door.

Van ontwikkelingshulp door middel van geld, ligt de focus nu op kennis brengen. Daarbij blijft een belangrijke rol weggelegd voor boeren en tuinders die op missie gaan naar ontwikkelingslanden namens Agriterra.

'Van boer tot boer' kennis overbrengen en uitwisselen blijft het uitgangspunt van de organisatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  70 %
Meer weer