Groep stoppers onder bollentelers iets gegroeid

Van de Nederlandse bollentelers heeft 8 procent plannen om te stoppen. Dat meldt het agrarisch onderzoeksbureau AgriDirect in Roggel.

Groep+stoppers+onder+bollentelers+iets+gegroeid
© Koen van Wijk

De groep is groter dan in 2015 toen nog iets meer dan 6 procent aangaf het bedrijf te willen beëindigen. De meeste stoppers zijn te vinden onder de narcissenbedrijven, aldus AgriDirect.

Uitbreidingsplannen

Eén op de vijf bloembollentelers heeft plannen om het bedrijf uit te breiden. Het percentage wijkt amper af van de vorig peiling, toen net meer dan 20 procent zei te willen groeien. Uitbreiders zijn vooral te vinden onder de krokustelers.

AgriDirect peilt jaarlijks de plannen van bloembollentelers. Tijdens de telefonische inventarisatie in november van het afgelopen jaar zijn zo'n 850 bloembollentelers benaderd met vragen over de bedrijfsactiviteiten, toekomst en investeringsplannen.

Op 36,6 procent van de Nederlandse bloembollenbedrijven rekent de ondernemer op een opvolger. Op 13,7 procent van de bedrijven staat iemand klaar om het stokje over te nemen en op 22,9 procent is de opvolger al in de maatschap opgenomen.

Stabiele sector

René le Clercq, algemeen voorzitter Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, stelt dat de stemming in de bloembollensector over het algemeen optimistisch is. 'Er is in de afgelopen tijd ruimte geweest om te investeren en daarvan heeft een deel van de Nederlandse bloembollentelers ook zeker gebruik gemaakt. De economische groei gaat onze sector gelukkig niet voorbij. We bevinden ons in een stabiele sector en dat wordt ook door dit onderzoek bevestigd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer