Bloembol gaat vooral naar Duitsland: zo ook in 2016

De Nederlandse bloembollensector is, evenals andere sierteeltsectoren, sterk gericht op export. Duitsland is de belangrijkste afzetbestemming.

Bloembol+gaat+vooral+naar+Duitsland%3A+zo+ook+in+2016
© Han Reindsen

Dat is al decennia zo, en dat veranderde niet in 2016, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Bondsrepubliek is een trouwe, stabiele klant. Handelaren voerden in 2016 voor 1,18 miljard euro uit, is de laatste raming van het CBS en Wageningen University and Research. Dit bedrag is inclusief de doorvoer van bollen. Ten opzichte van 2015 steeg de exportwaarde met 1 procent.

Waar gaan de bollen naartoe?

De bollensector onderscheidt zich met zijn export van andere sierteeltsectoren. De uitvoer van bloemen en planten richt zich vooral op Europa, maar de bollenhandel is mondialer. Zo'n 60 procent blijft in Europa, de overige 40 procent wordt buiten Europa afgezet.

Wat zijn de belangrijkste afzetlanden in Europa?

Duitsland is volgens het CBS al decennialang de grootste klant van de Nederlandse bloembollensector, niet alleen Europees gezien, maar ook wereldwijd. De Bondsrepubliek is goed voor een afname met een waarde van 220 miljoen euro. Het aandeel in de totale bollenuitvoer schommelt daarmee rond de 20 procent. Groot-Brittannië en Frankrijk volgen in Europa op een gepaste afstand op een tweede en derde plek. Groot-Brittannië was in het afgelopen jaar goed voor zo'n 80 miljoen euro, Frankrijk voor ongeveer 70 miljoen euro.

Welke verre bestemmingen spelen een vooraanstaande rol in de bollenhandel?

De Verenigde Staten zijn de grootste afnemer buiten Europa. In de afgelopen vijf jaar lag de exportwaarde net boven 100 miljoen euro. Door een gunstige koersverhouding tussen euro en dollar is de uitvoer in 2016 iets gestegen ten opzichte van 2015.

China volgt op een tweede plaatst en laat de laatste twee jaar een sterke groei zien: van pakweg 50 miljoen euro in 2014 naar zo'n 75 miljoen in 2016. De groei is te danken aan eenvoudigere fytosanitaire afspraken, waardoor tulpen gemakkelijker hun weg vinden naar het Aziatische land. China neemt vooral lelies af.

Hoe waarheidsgetrouw zijn de exportcijfers van bollen?

De bloembollensector hield vroeger eigen exportcijfers bij. Toen het Productschap Tuinbouw ophield te bestaan, kwam hieraan ook een einde. De hiergenoemde cijfers komen van het CBS. De sector zet vraagtekens bij de hoogte van de cijfers, maar herkent wel de tendenzen die ze aangeven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer