Veehouderij+Overijssel+centraal+bij+RTV+Oost
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Veehouderij Overijssel centraal bij RTV Oost

RTV Oost besteedt de komende week iedere dag aandacht aan de veehouderijsector in Overijssel. In het actualiteitenprogramma Overijssel Vandaag en op de online kanalen van RTV Oost worden items gepresenteerd, waaronder vijf reportages die een inkijkje geven in het boerenleven.

Aanleiding is dat met name de veehouderijsector onder druk staat, onder meer door veranderde wet- en regelgeving. 'De buitenkant laat vaak een te rooskleurig beeld zien. Aan de keukentafels in de boerderijen komen de echte verhalen naar boven. Verhalen over onzekerheid, over stoppen of doorgaan. Boeren die vertellen dat er aan het einde van de maand geld bij moet, omdat er weer weinig tot niets is verdiend', aldus de regionale omroep in een toelichting.

In de provincie Overijssel wordt 70 procent van de grond onderhouden door de agrarische sector. Boeren spelen een belangrijke rol in de regionale economie. Maar het inkomen van veel melkveehouders bijvoorbeeld ligt onder het bijstandsniveau. Landbouweconoom Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijt dit aan de melkprijs. 'Voor een melkprijs van 23 cent kun je geen boterham verdienen.'

Stoppers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek telde aan het begin van deze eeuw 16.818 veebedrijven in Overijssel. Vijftien jaar later zijn er daar nog 8.997 van over. Een daling van 46,5 procent.  De verwachting is dat nog eens 3.000 veehouders ermee gaan stoppen.

Is het nog leuk om boer te zijn? Is er toekomst voor de stoppende boer? Wat gebeurt er met de bedrijven die leegstaan? Het komt deze week allemaal aan bod in Overijssel Vandaag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  40 %
Meer weer