Jonge melkveehouders strijden om titel

Afgelopen week streden acht veehouderijstudenten om de hoogste eer. Ze wilden allemaal de titel 'Nederlands kampioen melkveehouderij' bemachtigen.

Martijn Verburg van het Wellantcollege in Houten werd donderdagavond op het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld verkozen tot Nederlands kampioen melkveehouderij.

Tim Terlouw van het Clusius College werd hier tweede, Joost Versluis, de andere deelnemer namens het Wellant College werd derde.

Samen met de andere studenten toonden zij drie dagen lang zijn vaardigheden (skills). Denk aan klauwbekappen, melken, veebeoordelen, rantsoenberekenen en hekwerk plaatsen.

Vakwedstrijd

Diverse AOC's uit heel Nederland deden mee aan deze vakwedstrijd Melkveehouderij. 'Het is een serieuze aangelegenheid', vertelt Mirjam Kuggeleijn, communicatieadviseur AOC Raad.

'De wedstrijd is een onderdeel van de Skillswedstrijden die mbo-opleidingen de afgelopen week hebben gehouden. Het doel hiervan is om het vak te promoten en te laten zien dat studenten trots zijn op hun sector.'

Abu Dhabi

Bij een aantal sectoren gaan de winnaars van de Skillswedstrijden door naar Euroskills of Worldskills. Kuggeleijn: 'Zo gaan de Nederlands kampioenen Tuinaanleg van AOC Oost dit jaar naar het WK in Abu Dhabi.

Voor melkveehouderij is er helaas nog geen internationale Skillswedstrijd. Maar wellicht kunnen we aanhaken bij de Agrolympics, een Europese competitie voor veehouderij- en akkerbouwstudenten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer