Nog steeds risico op vogelgriep

Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels blijft hoog. De landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven daarom onverminderd van kracht.

Nog+steeds+risico+op+vogelgriep
© Rabobank

Dit is noodzakelijk om het risico op een besmetting te minimaliseren. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer en aan de pluimveesector laten weten.

De situatie in Europa blijft onrustig. Zowel in landen dicht bij Nederland – Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk - als in andere Europese landen zijn onlangs nog nieuwe uitbraken van vogelgriep gemeld.

In Nederland is sinds 25 december 2016 geen uitbraak van vogelgriep bij commercieel gehouden pluimvee meer geweest. Wel is vogelgriep vastgesteld bij twee hobbyhouders; op 24 januari in Bemmel in Gelderland en op 27 januari in Medemblik in Noord-Holland. Daarnaast worden zowel in Nederland als in andere landen nog met vogelgriep besmette wilde vogels gevonden.

Op basis van adviezen van vogelgriepdeskundigen is daarom besloten dat de eerdere landelijke maatregelen, waaronder de ophokplicht, onverkort van kracht blijven.

Consequenties

De lange duur van de landelijke ophokplicht heeft consequenties voor bedrijven die vrije-uitloopeieren produceren. Door EU-regels mogen veel bedrijven vanaf 1 februari hun eieren niet meer als vrije-uitloopeieren verkopen, omdat dan langer dan twaalf weken is opgehokt. De eieren kunnen wel worden verkocht als scharreleieren, maar door de lagere prijs voor scharreleieren leidt dit tot economische schade voor deze pluimveehouders

Nederland zet zich op EU-niveau al langer in om een oplossing te vinden voor dit probleem met de twaalfwekentermijn, dat ook speelt in andere door vogelgriep getroffen lidstaten. Zo heeft Van Dam onlangs tijdens de Europese landbouwraad gepleit voor behoud van de status van vrije-uitloopeieren bij een verlenging van de ophokplicht.

Na intensief overleg met de Europese Commissie deze week is echter gebleken dat op korte termijn geen uitzondering kan worden gemaakt op de regels. Wel heeft de Europese Commissie toegezegd te zullen zoeken naar een structurele oplossing voor de lange termijn. Het ministerie van Economische Zaken is daarover nu met de Europese Commissie in overleg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer