Vogelbescherming+wil+onderzoek+naar+vogelgriep
Nieuws
© Vogelvisie.nl

Vogelbescherming wil onderzoek naar vogelgriep

Vogelbescherming Nederland wil dat er een onderzoek komt naar de oorzaken en verspreiding van vogelgriep. Dat schrijft zij woensdag in een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Volgens Vogelbescherming Nederland levert de overheid onvoldoende inspanningen om beter inzicht te krijgen in waar het vogelgriepvirus H5N8 vandaan komt en de wegen waarlangs het zich onder zowel pluimvee als wilde vogels verspreidt.

Bij het uitbreken van de huidige vogelgriepepidemie werd al snel gewezen op wilde vogels als kuifeenden en smienten als besmettingsbron. 'Het is uiteraard mogelijk dat wilde vogels de directe bron waren. Maar dan blijft de vraag waar deze vogels het virus hebben opgelopen. Het is niet uitgesloten dat wilde vogels het virus juist via de pluimveesector hebben gekregen, hier of elders in Europa of Azië', stelt Vogelbescherming Nederland.

Overheid

De organisatie vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor een degelijk onderzoek naar de besmettingsbron van vogelgriep. 'Van goed systematisch onderzoek is helaas geen sprake in Nederland. Ook wordt er in Nederland nauwelijks onderzoek gedaan naar eventuele andere bronnen van verspreiding, zoals transport van vogels, voer en mest binnen de pluimveesector.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer