Boeren+over+hun+passie+in+voorstelling+Oldambt
Achtergrond
© Huisman Media

Boeren over hun passie in voorstelling Oldambt

Het verhaal van de landbouw wordt in het Oldambt in een theatrale setting aan burgers verteld. In het kader van de voorstelling 'Boer zegt!' worden drie agrariërs geïnterviewd over hun drijfveren.

De landbouw maakt flinke veranderingen door. Niet alleen nieuwe wet- en regelgeving, maar ook schaalvergroting en stoppende bedrijven zijn aan de orde van de dag. 'Elke dag stoppen er bedrijven waar verschillende generaties hebben geboerd. Iedereen voegt iets toe aan de geschiedenis die op een plek ligt', vertelt Harm Evert Waalkens uit Finsterwolde.

De toekomst van zijn biologische melkveebedrijf is ongewis, omdat hij geen opvolger heeft. 'Het kan dus zomaar zijn dat de lijn van ons familiebedrijf met een rijke geschiedenis wordt doorbroken, maar dat hoeft geen drama te zijn. Wat wel van belang is, is dat de sector blijft innoveren. Binnen, maar ook buiten het eigen bedrijf. Het klinkt hard, maar de agrariërs die ondernemerschap weten te verbinden met maatschappelijk verantwoordelijkheid blijven over.'

Productie op locatie

De ondernemer hoefde niet lang na te denken over de vraag van stichting BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen) om mee te werken aan de voorstelling. De Friese theatermakers staan bekend om hun bijzondere producties op locatie, waarin cultuurparticipatie centraal staat. 'Boer zegt!' is daarop geen uitzondering.

Ik beantwoord tijdens de voorstelling de vragen letterlijk in de voergang tussen de koeien

Harm Evert Waalkens, biologisch melkveehouder in Finsterwolde

De voorstelling wordt acht keer opgevoerd in maart en april. Het publiek reist langs een akkerbouw-, een melkvee- en een varkensbedrijf in het Oldambt. De ondernemers lepelen niet een uit het hoofd geleerd script op, maar vertellen het echte verhaal. 'Het format is dat het Oldambt één grote supermarkt is. De landbouw vult de winkelwagen en de supermarktschappen met mooie producten', vertelt Waalkens.

Liefde

'Wij stellen voor deze gelegenheid als boeren onze ondernemingen open. Ik vertel het verhaal van ons familiebedrijf en de rol die wij spelen in de omgeving. De liefde voor het boerenleven.'

Volgens de biologisch melkveehouder gaat het tijdens de theatrale route niet om het mooie verhaal van een gepassioneerde ondernemer. Er wordt ook bij de leegstand van boerderijen stilgestaan. Een ontwikkeling, die impact heeft op de landbouw en daardoor ook op het landschap van het Oldambt. 'Dat is het verhaal van boeren, die het niet is gelukt. Ook dat is de realiteit.'

Geen zenuwen

Van zenuwen die door het lijf gieren, is bij Waalkens geen enkele sprake. 'Ik vertel graag over de manier van pionieren met ons biologische melkveebedrijf. Ik weet hoe ik moet vertellen, acteren en improviseren. Als politicus voor de PvdA ben ik actief geweest met verschillende zaken. Als Kamerlid bijvoorbeeld met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Ook dat zijn zaken die impact hebben op een individuele ondernemer', zegt hij.

'Ik beantwoord tijdens de voorstelling de vragen letterlijk in de voergang tussen de koeien. Wellicht wil het publiek het een en het ander weten. Het is dus niet een tekst die je voor acht voorstellingen even in je hoofd stampt. Wij vertellen het uit een bepaalde passie.'

Portemonnee

De vraag is of je de burger moet opzadelen met de problemen van de landbouw. Volgens Waalkens in principe niet. 'Toch moet je je ogen en oren openhouden voor maatschappelijke ontwikkelingen. De consument kiest uiteindelijk met de portemonnee', merkt hij op.

'Op deze bijzondere manier kunnen we in een theatrale setting laten zien dat wij als sector ons drie slagen in de rondte werken. Het publiek kijkt mee op het bedrijf en ziet hoe prachtig het landschap in het Oldambt is. Een omgeving in een pril voorjaar, waar de landbouw beheerder van is.'

Trailer

Waalkens is blij met het initiatief dat BUOG heeft genomen. De theatrale route bestaat overigens niet alleen uit het verhaal van de boeren. Tussen de akkers wordt het publiek verrast met muziek, poëzie en kunsten van bewoners van het Oldambt. Per voorstelling is er plek voor zo'n 35 mensen. Een speciale trailer voor 'Boer zegt!' is inmiddels klaar en moet het publiek overhalen om kaarten te kopen.

'Mijn mond viel open van het spektakel. Het wordt echt iets bijzonders, geen gepolariseerd verhaal', verwacht Waalkens. 'Deze Friese invasie in het Oldambt wordt echt op prijs gesteld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 12°
  20 %
 • Maandag
  19° / 14°
  70 %
 • Dinsdag
  19° / 12°
  70 %
Meer weer