'Landbouw als decor van een menselijk drama'

Toneelgroep Jan Vos en theaterstichting Pier21 komen met een opvolger van de theatervoorstelling Mansholt, namelijk Koning van het Grasland. De schrijver is opnieuw Tjeerd Bischoff uit Amsterdam.

%27Landbouw+als+decor+van+een+menselijk+drama%27
© Tryater

Waar gaat het nieuwe stuk over?


'Het stuk gaat vooral over de vraag: wat heeft een boer zélf te zeggen over zijn melkveehouderijbedrijf? Er zijn veel discussies in de landbouw. Dat heb ik bij de vorige voorstelling Mansholt ook gemerkt aan de reacties uit het publiek. Het gaat bijvoorbeeld over agrarisch natuurbeheer aan de ene en schaalvergroting aan de andere kant. En wie is dan de Koning van het Grasland?

'Drama leent zich juist om recht te doen aan verschillende meningen, tegen de achtergrond van een écht menselijk verhaal als rode draad. In dit geval het boerenechtpaar Renze en Anke Kroes dat een zware klap heeft te verwerken als hun zoontje om het leven komt door een noodlottig trekkerongeluk. Na de klap volgt de rouw.

'ls de boer ziet dat een grutto een nestje bouwt op de plek des onheils, doet hij alles om dat nest te behouden. Het is het begin van het drama, én de discussies over wel of niet verhogen van het grondpeil.'

Na Mansholt dus toch weer een voorstelling met landbouwdecor?


'Tijdens de tournee van de voorstelling Mansholt merkte ik hoezeer landbouw leeft en al de discussies daaromtrent. Deze voorstelling speelt zich af in 2001 tijdens de mkz-crisis. Dus naast discussies over agrarisch natuurbeheer komt daar ook het vraagstuk rond inenten nog bij.

'Het stuk raakt de landbouw, en dat tegen het decor van een menselijk drama. Theater vermag soms meer, het geeft alle stellingen de ruimte. Dat is zo mooi aan theater. Ik kijk uit naar de interactie na de preview en tekstlezingen. Want hoe reageert het publiek erop, de agrarisch natuurbeheerders en de boeren? Vooral reacties uit de landbouw zijn welkom.'

De voorstelling lijkt erg gericht op Friesland, waar 45 voorstellingen zijn gepland.


'Dat klopt en heeft te maken met de samenwerking met de Friese theaterstichting Pier21. Daardoor zijn we al verzekerd van veel voorstellingen op veel locaties. Het is ook de provincie waar de grutto 'de Kening fan de Greide' wordt genoemd. Er zijn ook voorstellingen in de andere noordelijke provincies.

'Het idee is om met een open tent te spelen, met zicht op die mooie weilanden. Het is nog een verhaal in opbouw. Daarom zijn er leessessies en een preview in Friesland bij Simmerdeis, een cultuurfestival van Smallingerland. Ik stel die interactie op prijs. Zo is er ook op Oerol zo'n preview geweest van Mansholt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer