Wij, Varkenland erkenning voor sector

Met zijn theatervoorstelling Wij, Varkenland wil de Vlaamse theatermaker Lucas De Man boeren een gezicht geven. Drieduizend boeren kwamen al op het solostuk af.


Wij%2C+Varkenland+erkenning+voor+sector
© NVT

Hoewel hij aanvankelijk onbekend was met de sector, schetst De Man een realistisch beeld, vinden zij.

Komend jaar is de solovoorstelling in verschillende theaters in Nederland te zien. De Man liep hiervoor twee maanden stage op varkensbedrijven, maar ook bij banken en voerleveranciers.
Wij, Varkenland is een stuk erkenning voor de varkenshouder, stelt varkenshouder Mark van Dijk die in het Noord-Brabantse Odiliapeel een varkensfok- en opfokbedrijf runt.

Niet tegensputteren

Wat Van Dijk raakt aan het verhaal, is dat de sector nu niet eens hoeft tegen te sputteren. ‘Normaal is het de varkenshouder die zich verweert. Nu waren het de actiegroepen als Varkens in Nood die na het stuk in het verweer gingen.’.

‘De Man zet de sector op een heel nette en leuke manier neer. Hij vertelt het verhaal dat wij dagelijks voelen. Daar waar het drieduizend varkenshouders niet lukt om de ogen van de consument te openen, lukt het een theaterman wel.’

Eigen parochie

Een reden hiervoor heeft Van Dijk meteen paraat. ‘Waar boeren praten voor eigen parochie, is De Man onbevlekt; hij komt van buiten de sector. De Man ging met heel verkeerde info vanuit de media de stal in en komt er met een heel andere visie uit.’

· Lees meer hierover zaterdag 3 januari in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer