Controle op illegale import Poolse aardappelen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren langs de Nederlandse wegen controles uit om te kijken of aardappelen uit Polen volgens de regels geïmporteerd zijn.

Controle+op+illegale+import+Poolse+aardappelen
© Jeroen Noot

De controles zijn vooral gericht op besmetting van de aardappelen met het q-organisme ringrot. Volgens een woordvoerder van NVWA zijn er aanwijzingen dat er vanuit Polen consumptieaardappelen voor verwerking in Nederlandse fabrieken ingevoerd worden.

'We hebben tot dusver nog geen illegale aardappelvrachten uit Polen aangetroffen. Mocht dat wel zo zijn dan blokkeren we het transport en melden dat terug aan de Poolse autoriteiten', aldus de woordvoerder.

NVWA adviseert bedrijven die aardappelen vanuit Polen importeren en verwerken om zelf te controleren of de aangeleverde vrachten verzegeld zijn en over de juiste certificaten beschikken. Bij de verwerking is het verder van belang om de juiste hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Zorgen vanwege ringrot

Vorige week al sprak LTO-bestuurder Adrie Bossers zijn zorg uit over de import van aardappelen uit Polen. 'We hebben als sector lang genoeg ons best gedaan om ringrot de baas te worden. Het is vanwege de fytosanitaire risico's hoogst ongewenst om op grote schaal Poolse aardappelen binnen te halen.'

Polen heeft de na de toetreding tot de EU zelf wetgeving ontwikkeld voor de controle op exportaardappelen. Alle vrachten voor export worden getoetst op ringrot, daarna verzegeld en voorzien van een certificaat. Voor Nederland stellen de Poolse autoriteiten de NVWA op de hoogte van transporten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer