Relatief veel aardappelen in opslag bij telers

In februari was 39 procent van de aardappeloogst afgeleverd. Dit is relatief weinig in vergelijking met voorgaande seizoenen.

Relatief+veel+aardappelen+in+opslag+bij+telers
© Han Reindsen

Vorig jaar rond deze tijd was 44 procent van de oogst van de deelnemende telers aan VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) geleverd. Gemiddeld over de laatste vijf jaar was dit zelfs 50 procent.

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de voorraad aardappelen onder haar leden. De tweede voorraadinventarisatie met peildatum 15 februari is deze week afgerond. Er volgt nog een derde inventarisatieronde in april.

Opbrengsten

In absolute tonnen hebben de deelnemende telers ongeveer 20 procent minder geleverd dan vorig seizoen rond deze tijd. 'Op zich niet verwonderlijk, doordat de opbrengsten al een stuk lager waren', stelt VTA.

Opmerkelijk is dan dat de absolute voorraad die nu nog in opslag ligt bij de deelnemers aan de voorraadinventarisatie 2,8 procent lager is dan vorig jaar, maar deze voorraad ligt daarmee wel iets boven het niveau van het vijfjarig gemiddelde (4,6 procent).

'Blijkbaar heeft de verwerking vanuit andere kanalen toch wel de nodige volumes als substituut weten bij te kopen. Uit de verwerkingscijfers kan namelijk worden afgeleid dat deze het afgelopen jaar wederom zijn gestegen', meldt VTA.

Voorraad

Van de voorraad in opslag is 67 procent al verkocht. De hoeveelheid vrije aardappelen in opslag is daarmee 5,8 procent lager dan in februari 2016. Ten opzichte van het 5-jarige gemiddelde is dit 14,5 procent lager.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer