Knelgevallencommissie+moet+eerder+aan+de+slag
Nieuws
© Dirk Hol

Knelgevallencommissie moet eerder aan de slag

Tegen de zin van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken is de Tweede Kamer donderdag akkoord gegaan met de vervroegde inwerkingtreding van de knelgevallencommissie.

Van Dam kondigde de komst van de commissie drie weken geleden aan. Het adviesorgaan moet gaan adviseren over de invulling van een knelgevallenregeling voor de fosfaatrechten. De commissie moet met heldere en voldoende onderscheidende criteria komen waaraan een melkveehouder moet voldoen om als knelgeval te worden aangemerkt.

Meldpunt

Bedoeling was dat de commissie op 1 januari 2018 in werking zou treden. Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vroeg donderdag in een motie de startdatum te vervroegen naar 1 april aanstaande, omdat door het fosfaatreductieplan nu al melkveehouders in de problemen komen. Dik-Faber wist een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich te scharen.

Niet alleen moet de knelgevallencommissie eerder aan de slag. De motie vraagt ook om de opening op 1 april van een meldpunt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waar boeren zich als knelgeval kunnen melden.

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer