De+Goeij+nog+geen+knelgeval
Nieuws
© marjolein van Woerkom

De Goeij nog geen knelgeval

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kan nog geen duidelijkheid geven of natuurboerderij Hoeve Stein van familie De Goeij in polder Oukoop bij Reeuwijk onder de knelgevallenregeling van fosfaatrechten valt.

Dat laat Dijksma weten in een brief aan De Goeij. De Zuid-Hollandse melkveehouders Ardy en Ivanka de Goeij schakelen momenteel om naar biologisch. Ook gaan ze 200 hectare natuur beheren in opdracht van provincie Zuid-Holland.

Het echtpaar wil ook doorgroeien naar 200 melkkoeien of hun natuurboerderij en biologische melkveehouderij rendabel te maken. Momenteel bestaat de veestapel uit ruim 100 melkkoeien. Als fosfaatrechten worden ingevoerd, is groei niet meer mogelijk.

Brief

In brief aan Dijksma doet De Goeij een beroep op de knelgevallenregeling. Die is bedoeld om ondernemingen te compenseren die onevenredig worden benadeeld door de toepassing van het referentiejaar en de peildatum.

De staatssecretaris antwoordt dat ze zich inzet dat er 'zo snel mogelijk duidelijkheid komt over deze regeling'. Ze is nog in overleg met de regiogroep over de invulling van deze knelgevallenregeling.

Onontkoombaar

De bewindsvrouw stelt verder dat de invoering van fosfaatrechten 'onontkoombaar' is. Dit om de derogatie veilig te stellen.

'In 2014 produceerde de melkveehouderij 85,6 miljoen kilo fosfaat. Cijfers over het aantal melkkoeien laten zien dat de groei van de melkveehouderij zich ook in 2015 nog heeft doorgezet', aldus Dijksma.

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer