Commissie+velt+oordeelt+over+fosfaatknelgevallen
Nieuws
© Dirk Hol

Commissie velt oordeelt over fosfaatknelgevallen

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) roept een commissie in het leven die moet gaan adviseren over de invulling van een knelgevallenregeling voor de fosfaatrechten.

Dat schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Met de instelling van de adviescommissie komt hij tegemoet aan het amendement van CDA-Kamerlid Jaco Geurts dat op 6 december bij stemmingen over de nieuwe Meststoffenwet werd aangenomen.

Geurts en zijn mede-voorstemmers beoogden een adviescommissie die individuele knelgevallen zou gaan beoordelen. Van Dam schrijft echter aan de Kamer dat hij de commissie zal vragen om een eenmalig advies over de reikwijdte van de knelgevallenvoorziening.

Voor de samenstelling van de commissie gaat Van Dam overleggen met vertegenwoordigers uit de sector.

Onderscheidende criteria

Bij het uitbrengen van een advies moet de commissie rekening houden met het feit dat een ruimere knelgevallenregeling een hogere generieke korting tot gevolg heeft, schrijft de staatssecretaris. Ook moet het met heldere en voldoende onderscheidende criteria komen waaraan een melkveehouder moet voldoen om als knelgeval te worden aangemerkt. Ook moet de commissie ervoor zorgen dat de regeling niet oneigenlijk gebruikt kan worden.

Van Dam verwacht dat de adviescommissie in de tweede helft van april aan het werk kan. De knelgevallenregeling zal met een algemene maatregel van bestuur worden bekrachtigd en moet tegelijk met de invoering van de fosfaatrechten op 1 januari 2018 in werking treden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer