Brede knelgevallenregeling is snel nodig

De mist rond de invoering van een stelsel van fosfaatrechten trekt langzaam op. Langdurige onduidelijkheid is ook funest. Den Haag mag echter niet achterover gaan leunen.

Brede+knelgevallenregeling+is+snel+nodig
© Dirk Hol

Een grote groep melkveehouders komt enorm in de problemen door de fosfaatmaatregelen. Ik noem ondernemers met een nieuwe stal na jarenlange procedures met vaak grote investeringen in een duurzame stal. Op 2 juli 2015 stond de stal nog leeg, terwijl de financiële verplichtingen wel doortikken. Dat gaat niet lang goed.

Verder zijn er ondernemers die een stevige extra korting krijgen omdat ze op 2 juli 2015 tijdelijk minder vee of veel jongvee uitgeschaard hadden. Deze melkveehouders weten nog maar één ding zeker: als het zo doorgaat, gaat het bedrijf naar de knoppen.

Beperkt

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken kwam slechts met een heel beperkte knelgevallenregeling. De Tweede Kamer heeft gevraagd om een bredere regeling zonder extra fosfaatruimte. Daar gaat eerst nog een adviescommissie naar kijken.

Ik maak me grote zorgen. De regering heeft de boel uit de hand laten lopen. Het mag niet zo zijn dat bedrijven vervolgens (bijna) failliet gaan door een heel beperkte knelgevallenregeling of het ontbreken van compensatie.

Rechter

De staatssecretaris stuurt deze ondernemers door naar de rechter. En dan? Als de rechter de ondernemers vervolgens gelijk geeft, hebben we een nog groter probleem. Zo niet dus.

Ik pleit voor een brede knelgevallenregeling. Graag snel duidelijkheid, inclusief een regeling voor 2017. Schuif niet alles af op een adviescommissie. Kijk naar de brede, concrete knelgevallenregeling bij de invoering van varkensrechten.

Fosfaatruimte

Zorg voor voldoende fosfaatruimte. Door opkoop van varkensrechten van bedrijven die willen stoppen, maar niet kunnen, door de melkveehouderij en/of het niet meetellen van fosfaatexport naar fosfaatarme landen voor het fosfaatplafond. Of anders voor voldoende compensatie.

Laat bedrijven niet omvallen.

Elbert Dijkgraaf
Tweede Kamerlid voor de SGP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer