Ontheffingen in Drenthe voor lichtbak

Vier van de zes schapenhouderijen die een ontheffing voor het bestrijden van de vos met een lichtbak hebben gekregen, komen uit Zuidwest-Drenthe. Het betreft bedrijven in Nijeveen, Wapse en Kallenkote.

Ontheffingen+in+Drenthe+voor+lichtbak
© Koos van der Spek

Een van de schapenhouders is Bart Ekkels in Nijeveen. Hij houdt samen met zijn compagnon Tom Dekker 400 ooien. Zij verloren in de laatste weken kort achter elkaar twee drachtige ooien.

Hoewel de vos vrij bejaagbaar is, mag dat in Drenthe met een lichtbak alleen met een vergunning. Vossen laten zich eigenlijk alleen 's nachts zien en ze vreten dan de schapen aan die in onmacht op hun rug liggen. Per drachtige ooi is dat een schade van zo'n 250 euro.

Behandelkosten

Ekkels gaat twee keer per dag bij zijn kudde kijken. 'Bij de eerste ooi die ik zo vond, dacht ik: laat maar zitten. De behandelkosten zijn hoger dan de schade. Maar na de tweede ben ik er toch werk van gaan maken. Al ben je met de aanvraag alleen al een halve dag bezig.'

Het is voor de schapenhouder de eerste keer dat hij de vos zo bezig heeft gezien. Toch is hij bang dat als er niets gebeurt, veel meer schapenhouders met deze problemen worden geconfronteerd. Hij raadt daarom ook schapenhouders met een kleinere kudde aan ontheffing aan te vragen. 'Het is pas over als de vos dood is. En ze krijgen binnenkort welpen, dus dan wordt het alleen maar erger.'

Rasters

Provincie Drenthe ziet vooralsnog geen toename in het aantal ontheffingsaanvragen ten opzichte van vorig jaar. Daarbij erkent de provincie dat drachtige ooien en pas geboren lammeren kwetsbaar zijn. Afscherming van schapen met elektrische rasters zodat vossen er niet bij kunnen is volgens de provincie niet haalbaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer