Afschotontheffing+vossen+Noord%2DHolland
Nieuws
© FBE Zuid-Holland

Afschotontheffing vossen Noord-Holland

In 26 weidevogelgebieden in Noord-Holland mag ook in de avond en nacht met geweer en kunstlicht op vossen worden gejaagd.

Dat heeft de Raad van State (RvS) afgelopen week bepaald in een zaak die was aangespannen door de Faunabescherming. Dat gebeurde vanwege de ontheffing die het college van Gedeputeerde Staten verleende aan Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland.

Het gaat om een ontheffing van de Flora- en Faunawet die geldt tot april 2019. Volgens de Faunabeheereenheid is afschot nodig omdat de vossen te veel weidevogels doden.

Rasters

De Faunabescherming bestrijdt dat en stelt dat er ook andere oplossingen zijn om de weidevogels te beschermen. Zo zouden er rasters rond broedgebieden van weidevogels kunnen worden aangelegd.

Rechtbank Noord-Holland verklaarde in maart het beroep van de Faunabescherming tegen de verleende ontheffing al ongegrond. Die uitspraak houdt stand bij de Raad van State.

Vrijstellingslijst

Het rechtscollege wijst op het feit dat de vos al op de landelijke vrijstellingslijst van de Flora- en faunawet is geplaatst. Dat betekent dat er van wordt uitgegaan dat de vos in het hele land belangrijke schade aan fauna kan aanrichten.

Ook is de RvS van mening dat voldoende aannemelijk is gemaakt dat een toename van het aantal gedode vossen leidt tot afname van het aantal gedode weidevogels.

Het provinciebestuur heeft bovendien voldoende gemotiveerd dat er geen andere bevredigende oplossing dan afschot is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
Meer weer