Zeeland+krijgt+provinciale+vossenclub
Nieuws
© Archief

Zeeland krijgt provinciale vossenclub

Provincie Zeeland krijgt een provinciale vossengroep. Boeren, grondeigenaren, jagers en natuurorganisaties willen hiermee de overlast van vossen beperken en voorkomen.

Volgens Liduin Paree van de Faunabeheereenheid (FBE) Zeeland bestaat in Zeeuws-Vlaanderen zo'n vossenplatform al langer en wordt dit uitgebreid tot een provinciaal overleg. In de eerste week van februari komt de oprichting van de vossenwerkgroep weer aan bod tijdens de bestuursvergadering van de FBE Zeeland, zegt ze tegen de PZC.

Jagers klagen al geruime tijd over de volgens hen explosieve groei van het aantal vossen in Zeeland. De wildstand heeft flink te lijden onder de opmars van de vos, aldus de jagers. Bovendien zijn investeringen in nieuwe (natte) natuurgebieden volgens hen 'weggegooid geld' als de vos kan doorgaan met het doden van weidevogels.

Lichtbak

Jagers pleiten daarom voor het uitbreiden van de jachtmogelijkheden, zoals afschot met een lichtbak.

Tot nu toe heeft het provinciebestuur dat geweigerd. 'Afschot met hulp van kunstlicht, daar moet je goed over nadenken', benadrukt Paree. 'Het is namelijk een verregaande maatregel die je goed moet onderbouwen. Anders verlies je bij de rechtszaak als er bezwaar tegen wordt aangetekend.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer