Vorstschade+in+suikerbieten+valt+niet+mee
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vorstschade in suikerbieten valt niet mee

Vooral in het oosten en midden van het land valt de vorstschade van suikerbieten in het veld niet mee, meldt de agrarische dienst van Suiker Unie.

Cosun maakte begin deze week bekend dat suikerbieten met vorstschade kunnen worden geleverd via de vorstregeling. De eerste bieten die daarvoor zijn aangemeld zijn inmiddels aangeleverd bij de fabrieken.

Volgens de agrarische dienst van Suiker Unie is de kans op vorstschade ook groot in partijen die kort voor de vorst gerooid zijn. Bij twijfel adviseert de dienst om deze bieten aan te melden voor de vorstregeling. Bieten die niet gemeld zijn maar door vorstschade de komende weken wel slecht van kwaliteit worden, kunnen niet meer geleverd worden.

Bij veel bietenhopen heeft de vorst aan de randen enige schade aangericht. Dit betreft ook suikerbieten op bedrijven in het zuidwesten. Ook deze bieten mogen niet geleverd worden, bericht Cosun. Telers zullen voor levering de aangetaste bieten moeten verwijderen. Als dit geen optie is, dan bestaat de mogelijk om ook deel te nemen aan de vorstregeling. De bieten worden dan versneld opgehaald.

Temperatuur goed volgen

Het algemeen advies van Suiker Unie is om de temperatuur van suikerbieten in de hoop goed te volgen. Het is van belang om op tijd maatregelen te nemen als temperaturen snel oplopen. Het IRS stelt dat het verstandig is om van bieten die koud aan de bult gereden zijn het afdekmateriaal pas te verwijderen als de temperatuur richting 8 graden Celsius stijgt.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer